hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Várólista-kurtítás akadálypályán

Feladták a leckét azoknak a kórházi vezetőknek, akik részesedni akarnak a várólisták ledolgozására biztosított többletforrásból: a szakminiszter ugyanis számos nehezen teljesíthető feltételt támaszt a jelentkezőkkel szemben, írja a Népszava.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemrég jelentette be, hogy 13,6 milliárd forint plusz pénzzel ösztönzi a kormány a járvány alatt várólistára szorult betegek mielőbbi ellátását. A később megjelent miniszteri utasítás szerint azonban az intézmények csak a Covid-betegek számára fenntartott, de ki nem használt kapacitásaikon kezdhetnek bele várólista-csökkentő programba.

Jelenleg a kórházi ágyak húsz százalékát kell még fenntartani a Covid-ellátásra. Ha azonban tartósan nem kerül beteg ezen helyek legalább felére, akkor a kisebb kórházak kérhetik a megyei irányító centrumoktól, hogy más célra használhassák ezeket a helyeket. A kérelmüket a hivatali hierarchia tetején lévő Országos Kórházi Főigazgató (OKFÖ) hagyhatja jóvá. Ha ez megvan, akkor elkezdhetik felvenni azokat az ellátásra várakozókat, akiknek rövid idejű ápolási idővel is megoldható a kezelésük. Ám az ő ellátásukat gyakorlatilag „külön részlegként” kell megszervezni.

Például a beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen képalkotó-, labor- és egyéb diagnosztika vizsgálatokat térben és időben el kell különíteniük a normál napi betegellátástól. Magát a beavatkozást is csak külön telephelyen, a e célra kijelölt épületben, de legalább leválasztható területen lehet csak végezni.

A lapnak több városi kórház vezetője is „várólista-növelőnek” nevezte az utasítást.

A teljes cikket ITT olvashatja.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink