hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Van műtét, amire fél évet kell várni

Egyértelműsítette várólista adatbázisát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, így az ott szereplő információk már biztosan nem alkalmasak rémhírkeltésre és félrevezetésre, írja az mfor.hu.

Az elmúlt napokban átalakították a lekérdezhető adatbázist, így az már a tervezett mellett a tényleges várakozási időről is tájékoztatja minden beavatkozásnál a pácienseket és hozzátartozóikat, írja a lap, jelezve: noha a tervezett várakozási idő bizonyos beavatkozások esetében továbbra is években mérhető és a gyakorlat is sok esetben ezt támasztja alá, a tényleges várakozási időnél az elmúlt 6 hónap adatai alapján fél év a rekord.

Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre ugyanis 195 napot biztosan várni kell, bár az egészségügyi intézmények tervei szerint 606 nap várakozási idővel is lehet számolni jelenleg. Csak kicsivel vannak jobb helyzetben azok, akik urológiai kisműtétre várnak: a tényleges várakozási idő 148 nap, vagyis majdnem 5 hónap (ugyanakkor a tervek alapján akár 192 nap is lehet belőle). A harmadik leghosszabb időt, 4,5 hónapot a bélrendszer nagyobb műtéteire kell várnia a betegeknek a NEAK adatbázisa szerint.

Tavalyhoz képest csípőprotézis műtétnél nőtt legjobban a várólista hossza, 88 napról 94 napra. A jelentős kiterjesztett gerincműtéteknél viszont látványos javulás mutatkozik a tényleges adatok alapján: 87 napról 62 napra csökkent a várakozási idő.

Miközben tavaly év végén még meghaladta a 35 500-at a várólistákon szereplő betegek száma, mostanra már "csak" 29 650-en vannak rajta. A közel 5000 fős csökkenés ráadásul nem egy több hónapos folyamat eredménye, hiszen egészen márciusig egyre többen szerepeltek a várólistákon (36 700-an voltak március elején), aztán április első napjaira több mint 7000-rel apadt a létszám.

A legtöbben, 9535-en szürkehályog műtétre (március elején még több mint 11 ezren voltak), 5312-en térdprotézis műtétre (előző hónapban 6027-en voltak), 4036-an pedig csípőprotézis műtétre várnak (egy hónapja 5161-en voltak a listán).

A teljes cikk a honlapon

(forrás: Menedzsment Fórum)

cimkék

hirdetés

Könyveink