hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Van más út, s az olykor jobb is

Míg a nyugati egészségügyi rendszereket drága kórházak jellemzik, a fejlődő országok a közösségi alapú egészségüggyel egy egészen eltérő gyakorlatot dolgoztak ki – írja a Figyelő.

A materiális, folyamatalapú és optimalizációs nyugati modell alternatívája egy pszichológiai, tudatosságközpontú és adaptív struktúra. Főként olyan betegségek kezelésében lehet átütő a hatékonysága, mint a szívproblémák, magas vérnyomás, cukorbetegség, amelyek nagy mértékben tükrözik az egyéni viselkedésmintákat, fizikális környezetet és más társadalmi-gazdasági faktorokat.
Napjainkra már számos sikeres egészségügyi kezdeményezés épül szociális alapokra. Az Omada Health technológiai cég online egészségügyi coachingot végez veszélyeztetett cukorbetegek számára. A Grameen Bank szociális vállalkozásként „fapados elsődleges ellátási rendszereket" működtet mikrohitelezési gyakorlatára támaszkodva. A One Million Community Health Worker Campaign átlagpolgárokat készít föl segítségnyújtásra. Tréningjeik alapja az Etiópiában, Ruandában és a szubszaharai térségben már sikerrel alkalmazott módszertan – olvasható a figyelo.hu-n.

(forrás: Figyelő)
hirdetés

Könyveink