hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Van kórház, ahol akadályozzák a szakdolgozók tiltakozásának előkészületeit

Levélben kéri a kórházi főigazgatókat a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke arra, ne akadályozzák, hogy a tiltakozó akciók szervezéséről tájékoztathassák tagjaikat – értesült a Népszava.

A szakszervezet elkezdte felmérni a munkavállalók körében, hogy milyen nyomásgyakorló eszközt támogatnának a bérek azonnali emeléséért, nyilatkozatban vártak visszajelzést a tagoktól. Azt ugyanis világossá tették, hogy csak úgy kezdenek bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahhoz a dolgozók legalább 10 százaléka előzetes nyilatkozatban csatlakozik, írja a lap, jelezve: e személyes nyilatkozatokat néhány napja kezdte el terjeszteni a közösségi portálokon és a munkahelyeken is a szakszervezet. Volt azonban olyan kórház, ahol megtiltották a tájékoztatást és a nyilatkozatok osztogatását, mondván, nincs rá vezetői engedély. Ezt követően született meg az a levél, amelyben a szakszervezet elnöke jelzi: törvény biztosítja számukra, hogy a tiltakozó akció részleteivel, szervezésével kapcsolatban tájékoztathassanak.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a lapnak elmondta: valamennyi kórházi főigazgatónak postázzák ezt a levelet, körülbelül a kétharmaduk már meg is kaphatta azt. Hozzátette: alig két napja gyűjtik csak a nyilatkozatokat, ám már több száz érkezett vissza. A legtöbben a tiltakozás valamennyi megfontolásra ajánlott formáját támogatta: sokan voksolnak a sztrájkra és a felmondások ügyvédi letétbe helyezésére is.

A FESZ belső felmérése szerint a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani gyermeke ruházkodását. Valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét és csaknem ugyanennyiüknek okoz problémát a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit. Mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink