hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Van, ahol tiltják a tiltakozást

Sándor Mária értesülései szerint több kórházban megtiltották a munkatársaknak, hogy részt vegyenek az ágazat tiltakozó programjában, derül ki az RTL Klub riportjából. 

Megtiltották több kórházban, hogy az ápolók és az orvosok részt vegyenek a pénteki tiltakozó akcióban. Ezt Sándor Mária, az országos fekete ruhás nap szervezője mondta az RTL Híradónak. Április 15-én a pedagógusok demonstrációjához csatlakozva az egészségügyben is tiltakozó akciót hirdettek. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Sándor Mária és társai arra szólítottak fel, hogy aki elégedetlen az egészségügy helyzetével, viseljen fekete pólót vagy fekete szalagot pénteken.

Az RTL Klub riportjában elhangzott, hogy Sándor Mária társaival az alacsony bérek, a rossz munkakörülmények és a szakemberhiány miatt kezdték a tiltakozást. Egy év telt el azóta. Az Április 15-re meghirdetett demonstráció Facebook oldalán már többezren jelezték érdeklődésüket, ám Sándor Mária olyan telefonokat is kapott különböző kórházakban dolgozó orvosoktól, ápolóktól, amelyben kollégái arról számoltak be, hogy ha részt vesznek a tüntetésen, fegyelmivel történő elbocsátásban lesz részük – legalábbis ezzel fenyegette meg őket az intézményvezetés. Mint a Feketeruhás Nővér az RTL Klubnak elmondta, többen sírtak a telefonban:  "Mária, nem merjük" – mondták, volt aki három gyerekére hivatkozott. Sándor Mária néhány hete úgy döntött, befejezi a harcot – idézték fel a riportban – mert a kórházak vezetői nem emelik fel a hangjukat. A nyilatkozó azt is megfogalmazta, mit kellene az intézményvezetőknek közvetíteni: "Nincs nővérem, nincs orvosom, nincs pénzem!" Sándor Mária szerint amennyiben a vezetők hallgatnak, soha nem is lesz. "Álljanak ki a beosztottjaik, ezáltal a betegek mellett!" - kérte még a kórházigazgatóktól Sándor Mária.

A Magyar Kórházszövetség korábban közleményében azt írta, hogy megértik a dolgozók elkeseredettségét, ám arról nem nyilatkoztak, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez – hangzik el a riportban. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke azt mondta a híradónak, hogy támogat minden akciót, ugyanakkor Dénes Tamás szerint szerencsésebb lett volna, ha az egészségügyiek tiltakozása nem keveredik össze az oktatási sztrájkkal.

(forrás: RTL Klub Híradó)
hirdetés

Könyveink