hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Van, ahol csak az ágyak fele hasznosul

2,4 millió beteget láttak el tavaly az intézmények, de csak 274 ezren részesültek egynapos sebészeti ellátásban, közli a Magyar Nemzet.

Jelentős különbségek vannak az országban, ha azt vizsgáljuk, hogy mennyire használják ki a kórházak a rendelkezésükre álló ágyakat. Míg például Budapesten az 1918 ágyas Honvédkórházban 80 százalék felett volt tavaly a kihasználtság, addig ugyanez a szintén fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban, 558 ágy esetében 59 százalék volt – tudta meg a lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban Országos Egészségbiztosítási Pénztár) legfrissebb, tavalyi évre vonatkozó jelentéséből. A 2016-os évben a lista végén szerepelt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, ahol a kapacitás csupán 51 százalékát használták ki, és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház is, 53 százalékkal.

Tavaly is volt néhány olyan intézmény, ahol rendkívül magas, akár száz százalék feletti volt az ágyak kihasználtsága, de ez inkább a kisebb, alacsony kapacitással rendelkező és rehabilitációt, valamint krónikus ellátást nyújtó intézményekre jellemző. Ilyen például a Sárvári Szent László Kórház vagy a Parádfürdői Állami Kórház.

Hazánkban országosan összesen 69 282 volt tavaly a kórházi ágyak száma, ezeken 2 383 363 embert kezeltek. Közülük 80 253-an vesztették életüket, és 230 935 embert helyeztek át más osztályra. Az ágyak átlagos kihasználtsága 75 százalékos volt, ami összességében megfelelőnek mondható.

Az ezernél több ággyal gazdálkodó fővárosi intézmények, mint a Szent János, a Jahn Ferenc, a Péterfy Sándor utcai kórház vagy a Honvédkórház esetében az ágykihasználtság 72 és 80 százalék között mozgott, ami nemzetközi összehasonlításban is ideálisnak mondható.

Nem egységes azonban, hogy hol mennyi ágy jut a betegekre. Amíg ugyanis tízezer lakosra kifejezetten sok, 46 ágy jutott az idén januárban az egyébként gyenge kihasználtságot produkáló Nógrád megyében, addig ugyanez a szám Veszprémben és Győr-Moson-Sopronban is csupán 36 volt. Budapesten a legjobb a helyzet, ahol 64 ágy jutott tízezer lakosra.

A teljes információ

hirdetés

Könyveink