hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Változik a kamarai törvény – választhatók a régi tisztségviselők

Eltörlik azt a szabályt, amely csak két betölthető ciklust engedélyez a kamarai tisztségviselők számára, tudta meg a MedicalOnline.

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül az őszi, egészségügyi salátatörvény-tervezet, amely módosítja az egészségügyi szakmai kamarákról szóló törvényt is – erősítették meg a MedicalOnline értesülését több forrásból.

A módosítás nyomán eltörlik azt a szabályt, amelyet 2012-ben fogadott el a parlament, és amelynek értelmében csak két ciklusra választhatóak meg a kamarák országos tisztségviselői. A hat évvel ezelőtt hatályba lépő törvény 2011-től indította el a két ciklust.

Információink szerint a módosítást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke kezdeményezte az emberi erőforrások miniszterénél, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) pedig támogatólag csatlakozott az indítványhoz. Úgy tudjuk, a véleményezési szakasz október 8-án zárult le, a törvénymódosítási javaslatot – más módosításokkal együtt – az Emmi minisztere nyújtja be az Országgyűlésnek.

Amennyiben a képviselők elfogadják a módosítást, újra jelölhető és választható lesz a következő kamarai tisztújításon – ami jövőre esedékes – a hivatásrendek valamennyi tisztségviselője, így a MOK elnökének Éger István, az MGYK elnökének Hankó Zoltán, valamint a MESZK elnökének Balogh Zoltán. Ők valamennyien második ciklusukat töltik 2011 óta. A most hatályos szabályozás szerint 2019-ben már nem indulhatnának az elnöki posztért.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink