hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Választhatunk-e a vakcinák között?

Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy az oltóponton közlik az emberekkel, hogy épp milyen vakcinát tudnak adni nekik. Az ATV Híradója megkereste az Emmit, a minisztérium válaszában azt írta, hogy az oltásra várakozókkal már az értesítéskor közlik, milyen vakcinával tudják épp oltani őket.

"Amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk"- mondta Orbán Viktor a vakcinákról a pénteken Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Az ATV Híradója megkereste az Emmit a kérdés tisztázása érdekében. "Az értesítéskor arról is tájékoztatást kapnak, hogy a számukra kijelölt oltóponton milyen oltóanyag áll rendelkezésre. A vakcina típusáról helyben is tájékoztatast kap, ha valaki nem olvasta volna el figyelmesen az értesítést,” írta a minisztérium válaszában. 

Azt is leszögezték, hogy "aki nem fogadja el a számára biztosított időpontban elérhető vakcinát, az országba érkező vakcinaszállítmányok függvényében később újra kap majd értesítést."

Lehet választani az oltások között, de az az életszerű, ha egy oltóponton egy adott napon egyféle vakcina lesz, és akkor a páciens eldöntheti, azt kéri, vagy nem kéri. Ha nem kéri, akkor várhat egy másik vakcinára,  mondta a hvg.hu podcastjében Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász.

(forrás: ATV, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink