hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Valamit tenni kell!

A Weborvos szerint a héten a kormány elé kerül a nemzeti egészségprogram első 4 évre vonatkozó, költségeket is tartalmazó javaslatcsomagja.

Kétségtelenül valami elindult az alapellátás rendszerének átszervezésében, egyre több adat áll rendelkezésre a felelős döntésekhez, a népegészségügyi programok is lassan elindulnak, például az első négy évre vonatkozó szakpolitikai program a jövő héten a kormány elé kerül. A helyzet azonban jelenleg nem túl rózsás, "valamit tenni kell" - többek között ez derült ki a XIV. IME Regionális Egészségügyi Konferencián.

Egy teljes blokk foglalkozott a praxisközösséggel, mint az alapellátás gondjainak lehetséges megoldásával. Dr. Békássy Szabolcs, a Kis-Duna Menti Praxisközösség szakmai vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy jelenleg 422 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, továbbra sincs rendezve a praxis jog, folyamatosan nő az orvos-beteg találkozások száma, egyre több az adminisztrációs teher is. "Valamit tenni kell!", mondta a szakember, aki szerint új modellre van szükség, mivel a klasszikus háziorvosi modellnek számos korlátja van. Az új modell a praxisközösség, illetve a csoportpraxis lehet. Az lenne a cél, hogy nagyobb legyen az alapellátás kapuőr szerepe, több kompetenciát kapjon, megszűnjön a háziorvosok izoláltsága, és természetesen az alapellátás megújításának eredményeként nőjön az emberek egészségben eltöltött éveinek száma.

Mindehhez persze a háziorvosok együttműködésére is szükség van, ami egyelőre még nem teljes. Egy bemutatott felmérés szerint, amelyben 660 háziorvost kérdeztek meg, 41,8 százalék mondta azt, hogy szakmailag részt venne ilyen együttműködésben, de ugyanennyien válaszolták azt, hogy nem kívánnak együttműködni.

A konferencia zárásaként az országos intézetek vezetői mondták el, mit tartanak legfontosabbnak az őket érintő öt nemzeti népegészségügyi programból. Dr. Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgató főorvosa szerint az emberek agyát is át kell programozni, mert a mozgásszervi betegségek legyőzéséhez, megelőzéséhez újfajta gondolkozásra is szükség van. Ezért fókuszálnak a programban a gyerekekre és a fiatalokra, mert ők könnyebben elsajátítják ezt a gondolkodást. Dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Kórház orvosigazgatója szerint a gyermekvédelmi program hangsúlyos része a koraszülött ellátással foglalkozik. Nem véletlenül, mert nagyon sok a korababa, nem csökken a számuk, és tudható, hogy később az átlagnál nagyobb arányban lesz közöttük elhízott, krónikus beteg. 

Dr. Takácsi-Nagy Zoltán (Országos Onkológiai Intézet) felidézte az onkológiai program célját: 2030-ra tíz százalékkal szeretnék csökkenteni a rákhalálozások számát. Ehhez szükséges a szűrések, a diagnosztikai háttér növelése, tvk mentesítés és centralizáció. Dr. Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója úgy vélte, a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is nagyon fontos növelni a lakosság egészségértését. Az eredményes prevencióhoz már gyerekkorban el kell kezdeni az egészségre nevelést. Sokat segítenének a jelenleg hiányzó betegségregiszterek is, hiszen ma még azt sem lehet tudni, mennyi a szívelégtelenségben szenvedők száma, de pontosan azt sem, mennyi amputáció történt.

Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója azt emelte ki: fontos felállítani egy diszpécserszolgálatot, hogy a mentális betegek ne akadjanak el az alapellátásban, hanem megkapják a megfelelő kezelést. Azt is hangsúlyozta, az akut ellátásban csak olyan pszichiátriai osztály működjön, ahol valóban minden adott a betegellátáshoz. Szükség lenne azt a problémát is megoldani, hogy a gyermek és felnőtt kor küszöbén lévő 16-24 éveseknek nincs ellátásuk, a felnőttekkel együtt kezelik őket. Dr. Vajer Péter, az ÁEEK Alap és Lakhelyközeli Ellátások Igazgatóságának megbízott vezetője az alapellátás kapcsán azt húzta alá, hogy nyárra már valószínűleg 100-110 praxisközösség működik majd az országban.

A kerekasztal beszélgetésre várták az egészségügyi államtitkárt, Horváth Ildikó helyett azonban dr. Takács Péter, az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője jött el. A kormányzat részéről megerősítette, hogy február végéig kormány elé kerül a 2019-2022 évekre vonatkozó nemzeti népegészségügyi szakpolitikai program, amely a korábbinál részletesebb, sok konkrétumot tartalmaz és már a költségek is szerepelnek benne.

A teljes cikk

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink