hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vakvágány a vaklicit

Hiába pénzmegtakarítási lehetőség az államnak, az onkológiai terápiák nem felcserélhetőek – írja a gyógyszerészeti szakhatóság véleménye alapján a Népszava.

Csak az autoimmun- és az időskori szembetegségek gyógyítására használt hatóanyagok helyettesítők, de azok is körültekintéssel – derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakmai véleményéből.

Mint megírtuk, a hatóságtól a Gyógyulj Velünk Egyesület kért szakvéleményt arról, hogy mennyiben tekinthetők egyenértékűnek azok a különböző hatóanyagot tartalmazó daganatellenes gyógyszerek, amelyekre vaklicitet írt ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Valójában a gyógyszerkassza egyértelmű, s jelentős túlköltése indokolja a kormányzati terveket. A nagyon drága terápiákra ugyanis idén 70 milliárd forintot terveztek, amiből a tételes gyógyszerekre 53 milliárd forintot szántak. Ez a pénz azonban már idő előtt elfogyott: októberre 28 milliárddal költöttek többet a tervezettnél. A tavalyinál amúgy 6,7 százalékkal bővebb gyógyszerbüdzsé – 247 milliárd forintos a keret – már szeptember közepére elfogyott. A támogatott orvosságokból 5-7 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban. Az újonnan befogadott korszerű és drága orvosságok mellett, a daganatos betegségek, a trombózis, a cukorbetegség és szklerózis multiplex kezeléséhez szükséges orvosságokra kellett a legtöbbet költenie az egészségbiztosítási alapnak. A kassza túlköltése az egyedi méltányosság keretében finanszírozott orvosságokkal is magyarázható. Ez az ellátási forma azt jelenti, hogy az orvosnak időről-időre – hosszas adminisztrációs procedúrával – kérelmeznie kell, hogy egy adott páciens megkaphassa a drága orvosságot. Az egyéb terápiákkal együtt összesen mintegy öt-hatezer beteg kap így gyógyszert évente, miközben csak tavaly 13 ezren nyújtottak be ilyen kérelmet, főként rákbetegek a NEAK-hoz. Adataik szerint az ilyen gyógyszerekre 2012-ig évente 6,5 milliárd forintot költött az állam, 2016-ra ez az összeg 22,8 milliárdra nőtt. Idén a kormány által remélt 10 milliárddal szemben, még azután is csak 18,5 milliárdra esett vissza, hogy 11 készítményt kivettek ebből a csoportból és könnyebben hozzáférhetővé tettek. A nem várt túlköltés a melanoma, a prosztata és a vérképző-szervek daganatos betegségének kezelésénél alkalmazott, bizonyos készítmények nagyobb keresletéből jött össze. Nagyjából ezekre hirdették meg a vaklicites árversenyt.

A gyógyszerkasszából hiányzó összeget még nem pótolták, a kormánnyal jelenleg is zajlanak a tárgyalások, így nem tudni, hogy végül mennyivel emelik majd meg e költségvetési sor keretét. Talán ezzel is magyarázható, hogy noha a kormányzatnak a vaklicit eredményét már október 20. körül ki kellett volna hirdetnie, ám ez máig sem történt meg. Pedig a lap úgy tudja: a tender a kormányzat számára pénzügyileg sikeres volt. A vaklicettel érintett innovatív gyógyszereket 2,5 milliárddal olcsóbban vásárolták meg az idei év utolsó két hónapjára és a jövő évre.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink