hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Vaja helyett Baja

Egy elértés miatt ismét máshová, a szabolcsi Vaja helyett Bajára küldte a 112-es segélyhívó operátora a mentőt. A hibát ugyan hat percen belül korrigálták, de a válságos állapotban lévő nő meghalt, közölte a Népszava.

Újraélesztéshez hívtak szerdán reggel 8 óra 28 perckor mentőt a szabolcsi Vajára a háziorvosi rendelőbe. Egy 29 éves nő vesztette eszméletét, s miközben a település mindkét háziorvosa próbálta újraéleszteni, többen is mentőt kértek. A segélyhívások augusztus óta ebből a régióból már a 112-es központba érkeznek. Az ottani operátor viszont elérthette a helység nevét, és Vaja helyett a Bács-Kiskun megyei Bajára küldte a kocsit. A két település között közúton 473 kilométer a távolság. Miután ott az esetkocsi személyzete nem talált beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak. Időközben Vajáról is sürgették a segítséget, így hat perccel később a valódi címre is indulhatott mentő, s gyorsan, szintén hat perc alatt oda is értek és folytatták az újraélesztést. Ám ez végül nem járt sikerrel. 

A lap megkereste a segítségnyújtásban közreműködő háziorvosokat, akik szerint a kiérkező mentők profizmusa megkérdőjelezhetetlen volt.

Az eredeti tervek szerint idén év végére az egész országban átirányítják a mentők 104-es számát a 112-es Központi Hívásfogadóba. Augusztusban Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét kapcsolták be a rendszerbe. Így az innen érkező 104-es hívások először a két területi központban – Miskolcon vagy Szombathelyen – csöngenek ki. Itt egy operátor tisztázza, hogy milyen jellegű segítségre van szükség, amennyiben kizárólag egészségügyi a panasz, az alapadatok rögzítése után, elektronikus adatlapon is továbbítják a bejelentést a mentőszolgálatnak, és ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink