2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ünnepeljünk úgy, ahogy lehet! (Bővítve: a főváros...)

Az utóbbi napokban felgyorsult a járvány terjedése – hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján, ahol a közelgő ünnepekre tekintettel az országos tiszti főorvos azt javasolta: a stresszhelyzetet ne túlevéssel vezessük le, szenteljünk időt a rituáléknak, ünnepeljünk úgy, ahogy lehet!

További 56 idős személy tesztje lett pozitív a Pesti úti otthonból, ahonnan már a Korányi, a Bajcsy és a Szent János Kórház is fogadott idős embereket. Sokan tünetmentesek, jó általános állapotban vannak, senki nincs intenzíven és nem szorulnak lélegeztetésre sem. Holnap megkezdik az intézet záró fertőtlenítését, jelezte az országos tiszti főorvos, aki a szombat reggeli adatok ismertetésén túl arról is beszélt, nem tudni, hogyan került a vírus az otthonba, hiszen bárki lehet vírushordozó és bárki át is adhatja azt. Eredetileg egy dolgozó pozitivitására figyeltek fel a szakemberek, de bárhogyan bejuthatott a kórokozó.

Az operatív törzs szombati tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos kitért arra, hogy visszamenőleg is vizsgáltatni fogja az otthonban az esetleges ellátási zavarokat, s újfent jelezte, járvány esetén mindenütt fokozottan kell figyelni a fertőzésekkel, fertőtlenítéssel kapcsolatos ismeretek felelevenítésére.

A Rózsa utcai idősotthon 94 lakójából 60-nak lett pozitív a teszteredménye

A budapesti Rózsa utcai otthon 94 lakójából 60 idős embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje a főváros saját forrásból végzett szűrésén, közölte szombaton a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Azt írták: négy embernek vannak tünetei, őket kórházba szállították, a többiek jól vannak. Az intézmény (a tiszti főorvossal egyeztetve) szigorú karanténszabályokat vezetett be. Hangsúlyozták: az intézményben is megtesznek mindent az előírásoknak megfelelően az idős emberekért és a járvány terjedésének megakadályozásáért.

A közlemény szerint Karácsony Gergely főpolgármester azt a tájékoztatást kapta, hogy a Rózsa utcába, miként a Pesti úti idősotthonba is, küldtek vissza kórházból beteget úgy, hogy nem végeztek rajta koronavírus-tesztet. A budapesti városvezetés szerint nincs már idő a késlekedésre, a kormánynak azonnal meg kell változtatnia a szűrést tiltó, azt "felesleges költségnek" minősítő álláspontot és el kell rendelnie az ország összes idősotthonának szűrését, írták. A főváros folytatja az idősotthonban élők szűrését saját forrásból. (MTI)

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az újabb védőeszköz-szállítmányok mellett arról szólt, hogy a hatósági házi karanténnal kapcsolatos szabályok megszegése miatt eddig 605 feljelentést tett a rendőrség, 84 esetben figyelmeztettek, 503-szor szabtak ki helyszíni bírságot. Az üzletek korlátozott nyitvatartásának betartatása érdekében eddig 71 szabálysértési feljelentés történt, 53-szor figyelmeztették az üzemeltetőt és 39 esetben a helyszínen bírságoltak.

A kijárási korlátozások bevezetése óta már 10 605 szabálysértés történt. Tegnap 941 esetben léptek fel a rendelkezések megszegőivel szemben csak a fővárosban; ez az eddigi legmagasabb szám, jelezte az alezredes, azt is tudatva,  tegnap egy 59 éves fertőzött engedély nélkül távozott az Uzsoki Utcai Kórházból. A járványügyi szabályszegés miatt ez esetben büntetőeljárást kezdeményeztek.

Kérdésekre válaszolva egyebek között elhangzott, a rendőrség érvényt szerez a polgármesterek által előírt rendelkezések betartásának is. A jelenlegi helyzetben közelgő ünnepekre Müller Cecília azt javasolta, hogy a stresszhelyzetet ne túlevéssel vezessük le, szenteljünk időt a rituáléknak, ünnepeljünk úgy, ahogy lehet!

Az operatív törzs az ünnepek alatt is ülésezik, de legközelebb csak kedden tart tájékoztatót.

Öt repülőgép szállított újabb védőfelszereléseket Magyarországra
Öt repülőgép több mint ötmillió maszkot, húszezer tesztet és ötezer pár kesztyűt szállított Magyarországra az egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak a koronavírus-járvány elleni védekezéshez pénteken és szombaton, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán. A bejegyzésben azt írta: ahogy emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma, úgy nő a terhelés az egészségügyi ellátórendszeren is. Az eddig kiválóan teljesítő orvosok és ápolók munkájának sikerességéhez azonban elengedhetetlen, hogy a speciális eszközök és a védőfelszerelések folyamatosan rendelkezésre álljanak. Tudatta, hogy ezek folyamatos utánpótlását hivatott biztosítani a Kína és Magyarország közötti légihíd, amelyhez szombaton egy koreai szállítmány is csatlakozott. A repülőgépek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landoltak. (MTI)

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos graffiti a III. kerületi Bogdáni úton 2020. április 10-én (MTI/Mónus Márton)
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos graffiti a III. kerületi Bogdáni úton 2020. április 10-én (MTI/Mónus Márton)

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés