hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Uniós forrásoktól eshet el a magyar egészségügy?

A magyar egészségügy komoly európai uniós pénzekről maradhat le, amennyiben a kormány nem pályázik azokra – közölte Ujhelyi István, az Európai Parlament (EP) közegészségügyi bizottságának tagja szerdán, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Jelentős lobbimunka eredménye, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben a korábbi forráskeret sokszorosa áll rendelkezésre egészségügyi programokra: az EU4Health-program büdzséje összesen mintegy 5,4 milliárd euró – fejtette ki Ujhelyi István, az EP közegészségügyi bizottságának tagja.

Ebből az összegből idén 311 millió euró válik elérhetővé, benne többek között mintegy 750 ezer eurónyi forrás kifejezetten mentálhigiénés programokra – tette hozzá. A szocialista politikus ezzel összefüggésben aláhúzta, korábban egy saját javaslatot is kidolgozott "lélekvakcina" néven, amelynek egy részét a Fidesz-kormány is elfogadhatónak nevezett a napokban.

Ujhelyi István szerint kiemelten fontos lenne, hogy ne csak a többi tagállam érintett civilszervezetei, hatóságai és állami intézményei fogalmazzák meg elvárásaikat és javaslataikat, hanem Magyarország is. Az EP-képviselő közölte, ez ügyben levélben fordult Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez, hogy tájékoztatást kérjen, milyen prioritásokat jelölt meg a magyar kormány az uniós egészségügyi program keretéből lehívható forrásokkal kapcsolatban, illetve miként kívánja bevonni ebbe a konzultációba a civil és szakmai szervezeteket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink