2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Újra karanténba kerülhet az is, aki már meggyógyult

Felgyorsult a járvány terjedése, lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában újabb 14 haláleset történt, ez az idei legmagasabb szám, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki szerint kissé felgyorsult a járvány terjedése, lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába. Adatai szerint a fertőzöttek közül jelenleg 847-en vannak kórházban, s közülük 63-an szorulnak lélegeztetésre, de már 10 embert vehettek le a gépekről.

A járvány miatti felkészülésről szólva újra elhangzott, hogy a legrosszabb forgatókönyvre készüljünk. Mint a tisztifőorvos elismételte, az egészségügyi intézményekben mintegy 66 ezer ágy áll rendelkezésre, de az elmúlt évek adatai alapján azok kihasználtsága 65-70 százalékos. Az 50 százalékos ágyszámfelszabadításhoz így  már csak 15 százalékot kell előteremteniük a szolgáltatóknak. A betegek máshová helyezése, otthonába bocsátása csak orvosszakmai kérdés lehet, Müller Cecília szerint nem maradhat ellátatlanul senki az otthonában sem. Mint elmondta, a hazabocsátáshoz előzetes egyeztetés szükséges akár a háziorvossal, akár az önkormányzati szervekkel, akár a beteg ápolását majdan végzőkkel. Fontos, hogy a családot minden tekintetben tájékoztassák, hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos, arra is kitérve, hogy a beteget el kell látni legalább három napra elegendő gyógyszerrel, s hogy az orvosszakmai mellett ápolásszakmai része is kell legyen a hazabocsájtottak zárójelentésének. Ehhez a munkához tájékoztató anyagot is készített a népegszségügyi központ, mondta, s együttműködést kért mindenkitől. 

Ha anomália lép fel, gond adódik, jelezzék azt az intézmény vezetőjének, a betegjogi képviselőnek vagy a népegészségügyi központnak, kérte Müller Cecília. A népegészségügyi központ felé éltek már ilyen jelzéssel, közölte; jellemzően a rosszindulatú daganatos betegséggel küzdők ellátása miatt keresték meg a központot.

Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár jelezte, megjelent az idei érettségikről szóló rendelet. A szintemelő vizsgákat meg lehet tartani akkor is, ha a jelentkezők már korábban érettségiztek. A vizsgák teljes körűen érvényesek lesznek, a nyelvi érettségit komplexként veszik számításba akkor is, ha annak nincs szóbeli része, mondta el az eddig nem ismert részleteket az államtitkár. Olyan külföldi állampolgárok is részt vehetnek a vizsgán, akiknek ehhez határátlépésre van szükségük, lehetővé fogják tenni azt, és a kollégiumi elhelyezést is biztosítják számukra, 14 napos karantén nélkül. Ballagásokra az idén nem lesz lehetőség.

Tegnap újabb szállítmányok érkeztek, így ma 17 budapesti és 43 vidéki kórházba visznek újabb védőeszközöket. A kórházakban már tíz napra elegendő tartalék van, tudatta Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, egyelőre nem adhatnak részletes tájékoztatást a kórházakból eltűnt védőfelszerelések ügyében. A kórházparancsnokok mindenesetre áttekintik az őrzés-védéssel kapcsolatos kórházi rendelkezéseket.

Arra a felvetésre, hogy nemzetközi tapasztalatok alaján többen újra elkapták a fertőzést, Müller Cecília azt mondta, saját vizsgálataik is igazolják, hogy különbözőképpen reagál az emberek szerevezete az új koronavírusra. Van, akiben magas ellenanyag-szint mutatható ki a gyógyulás után, másokban alig van. Ezt a kérdést ma is kutatják, fontos tudni ugyanis, hogy kialakul-e védettség a vírussal szemben, s az mennyi ideig tart, ráadásul e vírus is mutálódik, most is több változatát ismerjük. Így, ha valaki gyógyulását követően újabb koronavírusos megbetegedett kontaktjává válik, újra elrendelik számára a 14 napos karantént, mert nem ismert az immunállapota, így lehetséges, hogy újra megfertőződik, hallhattuk az operatív törzs tájékoztatóján.

 

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés