hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újra elhalasztják a kollegiális rendszert?

Bár miniszteri rendelet szabályozta a hálózat kialakítását, a Weborvos szerint most ismét egyéves várakozás következhet.

Nemrégiben jelent meg a háziorvosok kollegiális szakmai vezetői rendszerének létrehozásáról szóló miniszteri rendelet (Magyar Közlöny június 26. 95. szám 14/2018.), a lap úgy értesült, hogy újabb egy évvel halasztják a megvalósítást – csak emlékeztetőül: már tavaly is úgy volt, hogy ősszel megkezdik a rendszer kialakítását. Úgy tudják, hogy leginkább a hiányzó szakmai tartalom miatt szükséges az újabb időnyerés a jogszabály átdolgozása érdekében.

Tény, hogy nagy szükség lenne körükből olyan személyre, aki segít a jogszabályokat értelmezni, csatába indul az illetékes önkormányzatokkal az alapellátókért, és abban is segíthet, hogy a helyettesítéseket könnyebben meg tudják szervezni.

A jelenleg még hatályos, fentebb jelölt jogszabály szerint három szintű lenne a kollegiális rendszer: területi, megyei és országos. Az ÁEEK-nek szeptember 1-jéig kellett volna kiírnia a pályázatokat a megyei és az országos szakmai vezetői megbízatásokra, s ha minden az ütemterv szerint haladt volna, akkor a megyei vezetők, illetve az országos szakmai vezető 2018. december 1-jei hatállyal állhatott volna munkába, míg a területi vezetők jövő januártól.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink