hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Újra csendes a Honvédkórház

Visszalépett 10-15 orvos abból a 45-ből, akik korábban felmondták az önkéntes túlmunkaszerződésüket – értesült a Népszava. A jelek szerint ugyanakkor a Honvédkórház vezetése nem tesz további erőfeszítéseket a közelmúltban nyilvánvalóvá vált ellátási problémák enyhítésére. 

Zacher Gábor, a sürgősségi osztály vezetőjének látványos lemondása után ugyan jelentős (óránként hat- és nyolcezer forintos) béremelést ígértek az ottmaradó szak- és váltásvezető orvosoknak, valamint hirtelen a honvédségi műszerraktárak is megnyíltak, ám ezzel olyan problémákat enyhítettek, amelyekre a sürgősségi osztály vezetője mindaddig hasztalan hívta fel a kórház vezetőinek a figyelmét.

E látványos kilépés mellett kevesebb figyelem jutott az ezzel párhuzamosan zajló másik akcióra, amelyben a traumatológusok és az aneszteziológusok 40 százaléka bejelentette, hogy többet nem vállalnak önkéntes túlmunkát. Annak pedig az volt az előzménye, hogy a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, és az érintett orvosok a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. Volt olyan orvos is, akinél ez a differencia elérte a 100 ezer forintot. Ennek következtében a 112 érintett gyógyító közül 45-en szeptember elsejétől fölmondták az önkéntes túlmunka szerződésüket.

A lap úgy tudja: a 45 túlmunka szerződésből kilépő orvosból mostanra 10-15-en visszakoztak és ismét vállalják a heti 12 órányi többletmunkát. Velük együtt már lehetnek annyian a kórházban, hogy a tervezett műtéteket se kelljen a menedzsmentnek visszafogni. Ez elég lehet arra is, hogy a kórház vezetése ne kerüljön lépéskényszerbe úgy, mint az a sürgősségi esetében történt.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink