hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újabb sugárterápiás gépet kapott az Uzsoki utcai Kórház

Ötszázmillió forint értékben újabb sugárterápiás berendezést kapott az Uzsoki utcai Kórház az Egészséges Budapest Program keretében, jelentette be az emberi erőforrások minisztere korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, a többfotonos lineáris gyorsító üzembe helyezéséhez kapcsolódóan 165 millió forintból megtörtént a fogadóhelyiség teljes felújítása is a sugárvédelmi építészeti előírásoknak megfelelően. Hozzátette: a daganatos betegek sugárterápiás kezelésének 40-45 százalékát a központi régióban végzik, egyharmadát az Uzsokiban, kétharmadát az Országos Onkológiai Intézetben. Előbbi intézményt Kásler Miklós a sugárterápia egyik fellegvárának nevezve azt mondta, ezzel az újabb berendezéssel olyan kapacitás jött létre, amely nemcsak a központi régió betegeit képes ellátni.

A miniszter kitért arra, hogy a daganatos betegségek diagnosztikája és kezelése rendkívül összetett, komoly szervezettséget és komplex együttműködést igényel az egészségügy legkülönbözőbb szakterületei között.

Felidézte, hogy 1994-ben az Országos Onkológiai Intézet az európai országok közül elsőként állította össze a rosszindulatú daganatok korai felismerésére, diagnózisára és kezelésére vonatkozó onkoterápiás protokollt. Az elmúlt években kialakították az onkológiai ellátórendszert; egy nemzeti intézettel, négy regionális centrummal és a megyei kórházak onkológiai ellátásával. Így a megyei kórházak szintjén áll rendelkezésre a három legfontosabb diagnosztikai lehetőség, de a terápiás lehetőségek nagy része is. Ez a struktúra teszi lehetővé, hogy a lehetőségekhez képest a legrövidebb időn belül jussanak az orvosok a diagnózishoz és elkezdődhessen a beteg kezelése.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a magyar eszközpark korszerű, és jelentős beruházásokkal az ország egész területén lecserélték a besugárzó központok elavult vagy a közeljövőben elavulttá váló gépeit.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink