hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újabb pályázatok a falusi fejlesztések támogatására

A kormány négy újabb pályázatot ír ki kisléptékű falusi fejlesztések támogatására; egyebek mellett járdaépítésre, orvosi eszközök beszerzésére, kommunális eszközökre, valamint tanyai és falugondnoki buszok beszerzésére lehet majd pályázni, jelentette be Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Vas megyei Csényén, ahol hét új falugondnoki járművet adott át a környező települések polgármestereinek és falugondnokainak.

A négy pályázat együttes keretösszege 7,5 milliárd forint, a kiírás részletei hétfőtől megtalálhatóak lesznek a kormány.hu portálon, a feltételek hasonlóak a korábbi évekéhez. A pályázatokat május 12-e és június 11-e között lehet benyújtani, az elbírálásra hatvan nap áll rendelkezésre, de az eddigi tapasztalatok szerint 40-45 nap alatt várható az eredmény kihirdetése.

A részletekről szólva a kormánybiztos elmondta: számításuk szerint a négy pályázatnak összesen ezer nyertes pályázója lehet.

Önkormányzati járdaépítésre és felújításra ismertetése szerint 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, az ötezer fő alatti települések pályázhatnak, egy pályázó 5 millió forintos támogatást igényelhet.

Orvosi eszközbeszerzésre 500 millió forint áll rendelkezésre, működő rendelők esetében pályázhatnak, egy pályázatra összesen 2 millió forint támogatás igényelhető.

Kommunális eszközökre, például közterületek karbantartására használt eszközök vásárlására, munkagépek beszerzésére 3 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, az igényelhető támogatás felső határa 15 millió forint.

Tanya és falugondnoki buszok beszerzésére szintén 3 milliárd forint áll rendelkezésre összesen, az igényelt támogatás felső határa 15 millió forint.

Gyopáros kiemelte: a Magyar falu program 2019-es indulása óta több mint tizenkétezer nyertes pályázatot támogatott a Miniszterelnökség több mint 130 milliárd forint értékben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink