hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Újabb munkásoknál gyanakszanak nádvágólázra

Újabb betegek kerültek kórházba leptospirózis gyanújával Jász-Nagykun-Szolnok megye több járásából - közölte Borsos Anikó karcagi tisztifőorvos az MTI érdeklődésére.

A közismert nevén nádvágóláz vagy disznópásztor-betegség miatt húsz embert tartanak nyilván, a szolnoki és debreceni kórházban kezelik őket. A betegek szinte kivétel nélkül Kisújszállás és Kuncsorba környéki kukoricaföldeken dolgoztak, és a növény címerezését mezítláb, vizes földön végezték.

A leptospirózis bakteriális fertőzés, amelyet rágcsálók és kutyák terjeszthetnek vizes helyeken, és ha az emberek mezítláb járnak, horzsolásos, sebes lábukon keresztül a kórokozó bejut szervezetükbe.

A betegség főbb tünetei a magas láz, hányinger és hányás, de egyes embereknél a baktérium különböző szerveket is megtámadhat. A kórokozóra nem mindenki fogékony, de az érzékenyebbeket könnyebben megbetegíti.

Az első megbetegedések augusztus elején történtek kukoricásban címerező munkások körében, akkor Tiszaszőlősről, Tiszaburáról, Kunmadarasról és Ecsegfalváról kilencen szorultak kórházi kezelésre.  Ügyükben foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink