hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába

A Népszava szerint már nem csak a centrumkórházak fogadják a fertőzött betegeket, új Covid-osztályokat helyeztek készültségbe.

Új szakaszba lépett a kórházak járvány-védekezése. Annyira sok az új beteg, hogy az eddig kijelölt Covid-osztályok nem elegendőek, ezért Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a hétvégén elrendelte: az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket.

A könnyű és középsúlyos betegeket a városi kórházak látják el, a súlyos állapotúakat az elsődlegesen kijelölt ellátócentrumokba kell tovább küldeniük. Ezek a javarészt a megyei intézmények, illetve a fővárosban a négy centrumkórház: így a Dél-Pesti (egykori Szent László-Szent István), az Észak-Közép-Budai (egykori Szent János), a Szent Imre, illetve a Honvédkórház. A fővárosi centrumok mellett az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet, a Bajcsy-Zsilinszky és a Pest megyei Flór Ferenc kórház is részt vesz a legsúlyosabb fertőzöttek ellátásában. Arról, hogy a városi kórházak hány ágyat különítsenek el a könnyű és középsúlyos fertőzöttek ellátására, a centrumkórházak vezetői dönthetnek.

A lap értesülését a szaktárca is megerősítette. Azt írta a minisztérium: „A járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak, a betegek számának növekedése miatt a miniszteri utasításnak megfelelően újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába." A Covid-betegek ellátása alól ismét felmentést kapott a már korábban is mentesített, speciális betegellátást végző, Országos Onkológiai Intézet, valamint az Országos Kardiológiai Intézet.

A miniszteri utasítására csak a centrumkórházaknak a legsúlyosabb esetek ellátásra 5567 ágyat kellett kijelölniük és mintegy 835 intenzív ellátóhelyet biztosítaniuk. Ugyanez a levél rendelkezik arról, hogy a gyerekeket az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemi centrumok klinikái, illetve a Heim Pál gyermekkórház, a miskolci megyei, valamint a győri Petz Aladár kórház fogadja, írja a Népszava.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink