hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Újabb 5 milliárd várólista-rövidítésre

Plusz 5 milliárd forintot szán a kormány a várólisták csökkentésére 2016-ban, emlékeztet a NOL Kiss Zsoltnak, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízott főigazgatójának a Kórházszövetség kongresszusán megismételt információi alapján.

Mint a lap felidézi: az elmúlt három évben 13,2 milliárd forintot költött az egészségbiztosító, s a programnak köszönhetően a nagy ízületi – csípő-, és térdprotézis – műtétek átlagos várakozási ideje 165, illetve 85 napra csökkent.

Az egy évvel ezelőtt műtétre váró 43 ezer betegből már csak 34-35 ezren állnak sorba. A főigazgató szerint a várakozók száma már nemigen csökkenthető, csak a várakozási ideje. Az ismert népegészségügyi és demográfiai mutatók miatt ugyanis hamar akad utánpótlása a sorból kikerülteknek.

A műtétek elvégzésére extra-finanszírozással is ösztönzi az egészségbiztosító a kórházakat. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos esetért járó 150 ezer forint helyett 165-180 ezer forintot fizetnek. Sőt a listán szereplő betegek operálása nem számít bele az intézmények által végezhető műtéti kvótákba sem, írja a lap.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink