hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új tévék a gyermekintenzíven

Az LG új tévékészülékekkel segítette az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályát.

Jelentős adománnyal segíti az LG Electronics Magyar Kft. (LG) az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályán működő Kritikus Állapotú Gyermekekért Alapítványt. A vállalat – dolgozói összefogással – minden kórteremben vadonatúj készülékekre cseréli a korábbi tévéket. Az összesen tíz darab, 32 colos full HD készüléket Bumseop Lee, az LG Electronics Magyar Kft. igazgatója adta át a kórháznak. A vállalat azt reméli, adománya segít majd abban, hogy a kórházi tartózkodás a gyermekek számára jobb hangulatban teljen, és gyógyulásuknak lendületet adjon.  

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztálya 24 éves fennállása óta beteg gyermekek ezreit látta el. Kórtermeiben súlyos, gyakran kritikus állapotú, jellemezően agyhártya- és agyvelőgyulladással, különböző fertőzéses megbetegedésekkel bekerülő gyermekeket ápolnak. Az osztályon rendkívül felkészült orvosi csapat és szakképzett, elhivatott ápolói gárda dolgozik, akik mindent megtesznek azért, hogy kis betegeik egészségesen térhessenek vissza otthonaikba.

Mielőbbi gyógyulásukhoz az LG Electronics Magyar Kft. is igyekszik hozzájárulni: a kórházat segítő Mosoly Egyesület megkeresésére a vállalat a gyermekintenzív osztály mind a 10 kórtermét vadonatúj tévékészülékekkel szerelte fel. „Igyekszünk ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá, és ahol pontosan azt nyújthatjuk, amiben a legjobbak vagyunk. Bízunk benne, hogy az új tévéken futó mesefilmek és programok segítenek majd abban, hogy a gyerekek, ha csak kis időre is, de megfeledkezzenek betegségükről, és mielőbb a gyógyulás útjára léphessenek” – mondta az átadáson Bumseop Lee.

Dr. Vályi-Nagy Isván, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház igazgatója örömmel fogadta az adományt, hiszen rendkívül fontosnak tartja a magas szakmai színvonal mellett a humánus környezet biztosítását. Vallja, hogy a beteg gyermekek felépülésében a jó felszereltség és az ellátók szakértelme mellett nagyon fontos a kényelmes, barátságos, otthonos környezet. Az intenzív ellátást igénylő betegségek ugyanis általában hirtelen, váratlanul súlytanak le a gyermekre és családjára. E rendkívül nehéz teher elviselésében, feldolgozásában a kikapcsolódást segítő eszközök, például a kórtermi televíziók sokat segíthetnek.

„A kikapcsolódást segítő eszközök jelentőségét csak az ágy mellett dolgozó szakember érzékeli igazán” – fogalmazott dr. Ujhelyi Enikő, a Gyermekintenzív Osztály vezetője. „Egyik rendkívül súlyos daganatos betegséggel küzdő, a kezelést megtagadó, magába fordult gyermek betegünk életét például teljesen megváltoztatta az a körülmény, hogy az intenzív osztályon külön tévét kapott. Egész nap, még a gépi lélegeztetés alatt is musicaleket nézett rajta, ami nagyon komolyan segítette az áthangolódásban. Miután levettük a gépről, dúdolni, énekelni kezdett, majd kedvenc dallamaira ritmusosan mozogva nyerte vissza mozgásképességét és életkedvét. Végül az addig visszautasított, életmentő kezelésbe is beleegyezett.”

Kevesen gondolnák, de a televízió az egyik legfontosabb terápiás eszköz a kórházban. A tévé a szülő és a gyerek számára egyaránt az otthon hangulatát idézi, és gyakran az egyetlen kapcsolatot jelenti a külvilággal. Csökkenti a nyugtatók használatának igényét is, hiszen a síró, rettegő gyermek mindig megnyugszik, ha kedvenc mesefilmjét látja. Egyes esetekben azonban ennél is nagyobb hatása lehet a beteg életére.

Az LG az elmúlt évek során más, gyermekekkel foglalkozó intézmény számára is fontos segítséget nyújtott. A cég a Bethesda Gyermekkórház három osztályát a teljes fűtési-hűtési rendszert ellátó klímaberendezéssel szerelte fel, korszerűsítette a miskolci kórház koraszülött osztályának infrastruktúráját, és a fóti SOS Gyermekfalut is nélkülözhetetlen elektronikai eszközökkel támogatta. „A mottónk azt mondja: Life’s Good – a feladatunk tehát nem más, mint az élet szépségére irányítani a figyelmet a legnehezebb pillanatokban is” – mondta Bumseop Lee. „Hiszünk benne, hogy a világ a gyermekek őszinte mosolyától lesz szép; ha ebben a mosolyban egy kis részünk lehet, megérte segítenünk.”  

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórháznak nyújtott támogatásban az LG mellé az EuroCable Magyarország Kft. is csatlakozott. Az új tévékészülékeken futó televíziós adást a jövőben kedvezményesen biztosítják a kórház számára, de gondoltak a gyermekeket ápoló, megerőltető munkát végző nővérekre is: a kedvezményes műsorcsomagokat és a vételhez szükséges eszközöket a személyzeti szobákban is elérhetővé teszik.

(forrás: LG Magyarország, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink