hirdetés
hirdetés
2018. január. 20., szombat - Fábián, Sebestyén.
hirdetés

Új szereplő az egészségügyi sugárzás-felügyeletben

Újraosztották az év végével az egészségügyi szolgáltatók radiológiai tevékenységének felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatójáról a Weborvos számol be.

hirdetés

Az év végén az ország számos intézményében átadott több mint száz korszerű radiológiai berendezés engedélyét jórészt már az ezzel megbízott új hatóság az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adta, illetve adja ki. Az eddig alapvetően a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveihez, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz tartozó egyes sugárvédelmi hatósági tevékenységek január 1-től az OAH-hoz tartoznak.

Így az OAH hatáskörébe került csaknem 4 ezer új „engedélyes" főleg az egészségügyi területről, például a röntgengépek, sugárterápiás berendezések üzemeltetői. Már eddig is a hivatalnál volt körülbelül 400 radioaktív anyagot gyártó hely engedélyezési jogköre, most tehát összesen már négy-ötezer engedélyessel kell számolni – mondta a Weborvos kérdésére Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője.

A sugárvédelmi feladatok tehát most úgy oszlanak meg, hogy az orvosi műszerek bevizsgálása, a radiológiai berendezéseket működtető egészségügyi dolgozók és a lakosság védelme az OAH-nál van, a betegek dózis-vizsgálatát továbbra is a kormányhivatalok végzik, és a tisztifőorvosi hivatal hatásköre – magyarázta a szakember a weborvos.hu-n.

 

(forrás: WebOrvos)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Könyveink