hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egészségipar

Új ráktesztet fejlesztenek Amerikában

A daganatos betegség kimutatását segítő eljárással a páciens véréből is megállapítható, ha szervezetét megtámadta a rák. A Yale Egyetem kutatói által kidolgozott teszt mindössze húsz perces, és áttörést hozhat a rákdiagnosztikában.
Nanoszenzorok használatával egyetlen vérteszttel, gyorsan azonosíthatják a rákot kutatók, sőt a nanoanyag alkalmazása azt is lehetővé teszi, hogy a gyógyszert közvetlenül a megcélzott szervhez juttassák - jelentették vasárnap a Nature Nanotechnology című szaklapban.

A technológia - melyet az amerikai Yale Egyetemen fejlesztettek ki - lehetővé teszi, hogy mindössze 20 perc alatt a rákjelző biomarkerek egészen csekély mennyiségét is képesek legyenek meghatározni kis adag teljes vérből. Az új módszer áttörést hozhat a rákdiagnosztikában, az orvosok egészen egyszerűen tesztelhetik a rákot vagy más betegséget megjósoló biomarkerek jelenlétét.

Az alkalmazott szűrőn gyakorlatilag fennakadnak a rákjelző biomarkerek, a vér többi része pedig továbbáramlik. A biomarkerek jelenléte akár pikogrammos koncentrációban is mérhető az új módszerrel. „Ez megfelel annak, mintha egy egész uszoda vizében oldanánk fel egy sószemcsét, majd annak koncentrációját pontosan megmérnénk" - közölték a kutatók.

Francia kutatók ezzel egyidőben a Nature Materials című szakfolyóiratban számoltak be arról, hogy nanorészecskék segítségével szállítottak gyógyszereket célzottan az emberi testben. Kristályos, biológiailag lebomló anyagot használtak a gyógyszer tárolására, amelyből aztán a célszervben szabadultak ki a hatóanyag molekulái.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink