hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Új pályázat lesz Hévízen?

Ismét pályázatot kell készíteni a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. európai uniós fejlesztésére a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke szerint. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tegnap megvonta a támogatást a társaságtól.

Manninger Jenő - aki a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is egyben - közleményében felidézte, hogy a Hévíz nemzetközi gyógyhely egészségturisztikai fejlesztése - új fürdő és terápiás centrum kialakítása elnevezésű kiemelt projekt támogatási szerződésétől elállt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (NYDRFÜ), mert a gyógyfürdő nem teljesítette a vonatkozó rendeletekben előírt feltételeket. A szerződéskötéstől számított 15 hónapon belül nem rendelkezett a kivitelezésre vonatkozó szerződéssel, és nem kezdte meg a beruházást.

A fejlesztési tanács elnöke hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan újabb pályázat készül a gyógyfürdő támogatására, hiszen az Új Széchenyi Terv kiemelt pontja az egészségturizmus fejlesztése. "Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy a gyógyfürdő várhatóan új vezetése precízen, a törvény által előírt határidők betartásával bonyolítsa a pályázatot" - fogalmazott.

Az NYDRFÜ csütörtökön közölte, hogy visszavonta a hévízi gyógyfürdő fejlesztéséhez nyújtott mintegy másfél milliárd forintos támogatását. Az 5 milliárd forint összköltségű projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megvizsgálta, és "a támogatási szerződéstől való elállásra kérte fel a közreműködő szervezetet" - közölte a regionális fejlesztési ügynökség.

Vértes Árpád, Hévíz polgármestere, a nonprofit kft. kisebbségi tulajdonosi képviselőjeként közleményében úgy reagált: a projektről a tulajdonosok többször egyeztettek, és a gazdasági válságra tekintettel korábban annak felülvizsgálatáról döntöttek, ez a folyamat pedig most is zajlik. "Ennek tudatában váratlanul ért bennünket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntéséről kapott hír" - fogalmazott a város vezetője.

Hozzátette: ez a döntés lehetőséget teremt ugyanakkor arra is, hogy "az áprilisban megalakult Orbán-kormány által újraindítandó Széchenyi Terv keretében a társaság hazai pályázati források felhasználásával, az eddiginél magasabb támogatási intenzitás mellett pályázzon és valósítsa meg a már korábban elhatározott fejlesztéseket".

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. 74 százalékban a magyar állam - vagyonkezelőként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. -, 26 százalékban pedig Hévíz önkormányzatának tulajdonában áll.

Hegedűs Lajos, a gyógyfürdőt üzemeltető társaság ügyvezető igazgatója csütörtökön azt mondta: a nonprofit kft. többségi tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel együtt egyelőre nem kívánja kommentálni a bejelentést. Csak a sajtóból értesült a támogatás visszavonásáról, hivatalos értesítést erről sem ő, sem a vagyonkezelő nem kapott még.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink