hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Új életre kel a Schöpf-Merei

A Nemzetközi Gyógyszerkutatási Centrum létesítése a Schöpf-Merei Ágost-kórházat visszaadja az egészségügynek, írja a Magyar Idők.

Az 1884-ben 35 ággyal alapított, fokozatosan bővülő, idővel a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ nevet felvevő intézmény fennállásának 125 éve alatt a főváros emblematikus szülészeti és nőgyógyászati egységévé vált.

A megszüntetésről 2008. június 26-án a Demszky Gábor-féle városvezetés hozott döntést. A kórház épülete ma zárt kapukkal mered a Bakáts térre, az udvart a dudva uralja, a funkció nélküli épület azonban statikailag stabil és hasznosításért kiált.

Szomszédságában helyezkedik el a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara (SE GYTK), amelynek története szöges ellentéte a Schöpf-Merei Ágost-kórházénak, legalábbis szakmai-tudományos szempontból. Idén január 24-én a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az ingatlan átadását gyógyszerésztudományi hasznosítások céljára.

A Nemzetközi Gyógyszerkutatási Centrum létesítése a Schöpf-Merei Ágost-kórházat visszaadja az egészségügynek, a tudománynak és a nemzetgazdaságnak és megakadályozza a patinás, szecessziós épület erodálását. Átalakítása hozzájárul a IX. kerület megújításához és a Hőgyes Endre utca–Bakáts tér hangulatát nagyban javító egyetemi campus kialakításához.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink