2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Úgy tűnik, nem zökkenőmentes az idősek oltása

Miközben vannak szervezési problémák az idősek oltása körül, a rendvédelmi dolgozók fele nem kéri a vakcinát. A Népszava cikkei a témában.

Nem indult zökkenőmentesen a regisztráltak oltása csütörtökön: Pest megye 500 felnőtt körzete közül mindössze 120-nak, Veszprém megye 190 praxisából pedig csak 40-nek jutott oltóanyag.

Hiába szervezte meg számos háziorvos a regisztrált betegeinek oltását, csütörtökön sorra kapták az értesítést, hogy mégsem érkezik meg az ígért 10 adag vakcina.

A hivatalos adatok szerint hétfőig 1080 háziorvos kapott egy-egy ampulla Moderna vakcinát, amely tíz adagnyi oltóanyagot tartalmaz. Az orvosok a regisztrációs lista alapján értesíthették pácienseiket, illetve a több mint ötezer háziorvos hat-hat idős beteget a kórházi oltópontokba küldhet – ahol a Pfizer vakcináját használják –, így február 8-ig nagyjából negyvenezer embert oltanak be a legidősebb korosztályból.

A Népszava információi szerint azonban korántsem indult gördülékenyen a regisztráltak oltása: Pest megye 500 felnőtt körzete közül például mindössze 120-nak, Veszprém megye 190 praxisából pedig csak 40-nek jutott oltás. A lapunk által megkérdezett mintegy fél tucat háziorvos közül, csak egy körzetben nem kellett lemondani a már korábban berendelt tíz beteget. Az érintettek között volt olyan praxis is, amely ugyan a rendelőbe nem kapott oltóanyagot, de az oltópontra azért el tudta küldeni hat páciensét.

Kínait nem kérnek

– Oltatni mennek? – szólította meg a kaposvári Béke utcai háziorvosi rendelők felé sétáló idős párt egy, az egyik padon sütkérező középkorú asszony, majd a bólintás után hozzátette: – Milyen szerencsések maguk! Reméljük, én is megkapom, mielőtt megfertőződöm! Balatoni Sándor és felesége egyetértőn bólogattak.

„Kilencven éves vagyok – magyarázta a férfi –, jobb megelőzni a bajt. A házunkban – intett a közeli tízemeletes panel felé – már hárman meghaltak, pedig mind fiatalabbak voltak nálam. Amikor a doktor hívott, hogy jogosult vagyok a vakcinára, egyből igent mondtam, főleg, mert Modernát kapok. A kínait vagy az oroszt nem adatnám be azok után, amit olvastam róluk.

Több, oltásra várakozóval beszélgetve kiderült, sokan azért örültek, hogy már most sorra kerültek, mert így garantáltan nyugati szert kapnak. Bár a külföldi vizsgálatok szerint a kínai és az orosz is magas hatékonyságú, és nem tapasztaltak eddig súlyos mellékhatásokat a pácienseknél, a magyarországi engedélyezésük körüli botrányok láthatóan sokak bizalmát elvették, írja másik cikkében a Népszava.

Kaposváron a Béke utcai rendelőbe nem sokkal 13 óra után érkezett meg az első páciens, egy 92 esztendős asszony. Balatoni Sándor negyedikként került sorra: miután megkapta az oltást, a protokoll szerint fél órát a váróban kellett még maradnia, hogy kiderüljön, miképpen reagált a szervezete az oltóanyagra.

Nem sokkal utána egy idős asszony jött ki a rendelőből botjára támaszkodva. „Kínaiból maximum tévét kérnék – jegyezte meg Novák Gyuláné Magdi is. – Egyszer beszedtem valami kínai táplálékkiegészítőt, s tele lettem kiütéssel. A nyugati vakcinákról csak jókat olvastam, mondjuk nem volt sok időm gondolkodni, ugyanis délelőtt hívott föl a doktor úr, hogy valaki visszamondta, így, ha érdekel, bejöhetek. Mert – nevette el magát – 85 évesen eredendően még fiatal voltam az első körhöz.”

A rendvédelmi dolgozók fele nem kér oltást

Hamarosan több mint 120 ezer rendvédelmi dolgozó kaphatja meg az koronavírus elleni vakcinát, ám sem az oltás várható helyéről és időpontjáról, sem az oltóanyag típusáról nem értesítették őket, értesült a Népszava.

A rendőrségnél január végén kezdődött meg az igényfelmérés, eddig az ötvenezres állomány mintegy harmada oltatná be magát – tudta meg a lap a Független Rendőr Szakszervezettől.

Nagy a bizonytalanság, hogy ki milyen oltást kaphat. Bízunk benne, hogy nem egyfajta vakcinát erőltetnek rá a dolgozókra, és hogy egy típus elutasítása még nem jelent kizárást a programból – mondta Dávid Tibor, az FRSZ főtitkár-helyettese. A szakszervezet lapunkkal ellentétben részletesebb tájékoztatást kapott az Országos Rendőr-főkapitányságtól: ebből kiderül, hogy a belügyi dolgozókat – börtönőröket, tűzoltókat és rendőröket – saját munkahelyeiken fogják beoltani, ebben pedig az Országos Mentőszolgálat és a területileg illetékes kórház munkatársai segítenek majd.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke részben az információhiánynak tudja be, hogy értesülései szerint a vonulós tűzoltóknak is csupán 20-30 százaléka mondott igent az oltásra.

– Sokan bizonytalanok amiatt, hogy nem tudni, milyen vakcinát kapnának, ezért inkább megvárnák, hogy mi derül ki az oltás mellékhatásairól - mondta.

A büntetés-végrehajtás, a honvédség és pénzügyőrök esetében nem tudni, hogy lezárult-e már az igényfelmérés, valamint hogy hányan élnének az oltás lehetőségével.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés