hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Úgy szavaztak, nincs felelős

A fegyelmi vizsgálat és a helyi képviselő-testület döntése szerint nincs szakmai felelőse a  szigetszentmiklósi gyalázatos gyerekbántalmazásnak.

Munkajogilag nem tehető felelőssé, vagyis nem sújtható fegyelmivel a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője a Szigetszentmiklóson történt, nagy vihart kavart gyermekbántalmazási ügy miatt - foglalta össze a helyi képviselő-testület múlt heti döntését a város polgármestere az MTI érdeklődésére.

Az Indexen pénteken jelent meg egy cikk, idézve a szerdai határozatot, amely szerint a testület …"Kerekes Lászlóval szemben a vezető szakmai felelőssége megállapítása tárgyában indított eljárás eredményeként (…) fegyelmi felelősséget nem állapít meg, továbbá vétkes kötelezettségszegés miatti hátrányos jogkövetkezményt nem alkalmaz vele szemben". Az Index szerint a képviselő-testület 12 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester nem akarta részletezni a döntést az MTI-nek, úgy fogalmazott: bármit mondana, az úgyis csak magyarázkodásnak tűnne. Hozzátette: zárt ülésen, a személyiségi jogokat szem előtt tartva alaposan megtárgyalták a fegyelmi felelősség kérdését, de munkajogilag "nem tudnak mit kezdeni".

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi szülők hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat műveltek lányukkal és két fiúkkal". A büntetőper vádirata szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták. Az eset körülményeinek tisztázására vizsgálatot indított a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala és Székely László ombudsman is. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott idén január 17-én fegyelmi eljárást indított a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben, egy családgondozót pedig azonnali hatállyal felmentett. Az intézkedést azt követően tették közzé, hogy Navracsics Tibor akkor még közigazgatási és igazságügyi miniszterként rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el.
A szigetszentmiklósi képviselő-testület április 30-án tárgyalta a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok tavalyi ellátásáról szóló beszámolót, s azt vita és ellenvélemény nélkül elfogadta. Az értékelésben nem szerepelt a tavaly kitudódott súlyos gyermekbántalmazási ügy. Szabó József az áprilisi ülést követően erről azt mondta, az értékelés azért nem tért ki a gyermekbántalmazásra, mert "maga az ügy" 2012-es, és helyi vizsgálata - beleértve egy fegyelmi eljárást is - még tart. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményét önálló előterjesztésként viszi a testület elé.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink