hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ugrásszerűen nő itthon a kereslet az egészségügyi szolgáltatásokra

Nemcsak a nyugdíjrendszert, de a megszorított gyógyszerkasszát is feszegeti az ötvenes években születettek népes tábora – írja a „Ketyeg a Ratkó-bomba” című cikkében a VG.hu.

Az úgynevezett Ratkó-generáció mostanság kezdi elérni azt a kort (60-65 év), amikor a népbetegségek – mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség – tömegesen jelentkeznek, és rendszeres gyógyszerszedőkké válnak – idézik Zalai Gábort, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökségi tagját. Emiatt becslések szerint évi 200 ezer új páciens jelenik meg a következő években az egészségügyi ellátásban – mondta lapunknak –, kétszer annyi, mint az 1953 és 1957 között születettek belépését megelőzően.

A demográfiai trend nemcsak az orvos- és forráshiánnyal küszködő ellátórendszer szempontjából problémás, hanem a gyógyszerkasszára is fokozott súllyal nehezedik. Ebből a szempontból nem a legszerencsésebb pillanatban csökkentették a 2011-es „nagy kasszavágással” a gyógyszertámogatásra fordítható forrásokat. Akkor a „fenntarthatóság és stabilitás” érdekében 120 milliárd kivonásával és átcsoportosításával 221 milliárd forintra csökkentették a vényköteles gyógyszerek támogatását. „A magyar gyógyszerkiadások nagysága azóta lényegében stagnál, vagyis a gyógyszerkassza évek óta nem kapja meg azokat a forrásokat, amelyek biztosítanák a magyar lakosság számára az Európában rendelkezésre álló gyógyszerkinccsel elérhető gyógyulási esélyeket” – idézik tovább Zalai Gábort a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink