hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Túlárazták a diagnosztikai eszközöket

Orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez pályázott támogatásért a cég, az OLAF ajánlása alapján indult nyomozás ellene – írja a hvg.hu.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján a Központi Nyomozó Főügyészség két személy ellen emelt vádat társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt abban az ügyben, amelyben orvosi műszerek beszerzéséhez kértek aránytalanul nagy uniós támogatást – derül ki a szerdai ügyészségi tájékoztatásból, amelyet a hvg.hu ismertet.

Kifejezetten bűncselekmény elkövetéséhez hozták létre azt a céget, amely 2009-ben orvosi diagnosztikai eszközök beszerzéséhez pályázott támogatásért. A teljes költségvetés 489 millió 976 ezer 864 forint volt, és ebből valamivel több mint 214 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból kaparintottak meg.

A csalók egy külföldi cégtől körülbelül 102 millió forintért megvették az eszközöket, de azok értékét az uniós pályázatban már durván túlárazták: 371 milliót írtak be. Ráadásul a támogatás felhasználását hamis nyilatkozatokkal igazolták, és nyilván azt sem közölték a pályázat elszámolását ellenőrző szervezettel, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül saját maguknak visszautaltatták.

Az orvosi műszerek működtetéséhez egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot hoztak létre, de a célnak megfelelően sohasem használták a gépeket. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak több mint 182 millió, a magyar költségvetésnek pedig több mint 32 millió forint kárt okoztak, egyik összeg sem térült meg soha. Ha elítélik, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik a csalókat.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink