hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Továbbra is tart a másodfokú hőségriasztás

Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár meghosszabbítja a másodfokú hőségriasztást.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár meghosszabbítja a 2017. június 22. (csütörtök) 00:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig kiadott II. fokú hőségriasztást 2017. június 28. (szerda) 24.00 óráig, figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéseit, illetve azEMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát. A másodfokú hőségriasztás az ország egész területére vonatkozik – közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívják a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra. Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak. A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Kérik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen.

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, ide kattintva.

 

hirdetés

Könyveink