hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Totálissá vált az állami irányítás az egészségügyben

A csúcskórházak vezetői tehetnek javaslatot a szakrendelőkben dolgozók kórházakhoz  vezénylésére, a háziorvosokat is Covid-szolgálatra irányíthatják, írja a Népszava.

Csütörtöktől totálissá vált az egészségügy állami irányítása. Egy kedd esti kormányrendelet az önkormányzati szakrendelőket valamint a területükön működő háziorvosokat is a megyei „csúcskórházak” közvetlen irányítása alá vonta.

Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a lapnak aggasztónak nevezte, hogy a kormány ezúttal sem egyeztetett az érintett önkormányzatokkal. A most bevezetett veszélyhelyzeti rendelkezések kísértetiesen hasonlítanak azokra a pletykákra, amelyeket nyáron hallottak a járóbeteg-szakellátás esetleges államosításáról. Szerinte a szakrendelőkben dolgozók kórházakba való kirendelésére a veszélyhelyzet egyébként is lehetőséget ad, volt is már rá példa a koronavírus-járvány során. Az oltási programban történő részvételre pedig minden kijelölt önkormányzati szakrendelő hetekkel ezelőtt felkészült, több helyen - ahova adtak oltóanyagot - az oltást is megkezdték.

Nem lesz egyszerű a háziorvosok vezénylése – mondta Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Az alapellátók túlnyomó többsége vállalkozási formában dolgozik, és nem tartoznak a szolgálati jogviszony alá. Ám ennél lényegesebb, hogy ők most nem is pótolhatók a körzeteikben. A praxisok csúcsra vannak járatva. Oltanak, oltást szerveznek, ellátják a nem covidosokat, és az otthonukban gyógyuló covidosokat. Ha valakit innen elvezényelnek, a helyettese távkonzultációval nem tudja ellátni ezeket a körzeteket, ha nem ismeri a betegeket. Az orvos megjegyezte: bár a rendelet szövege szerint csak a második szakvizsgával rendelkezők esélyesek az átvezénylésre, ilyen szakvizsgája a háziorvosok 25-30 százalékának lehet, 1-2 napra nincs értelme valakit átvezényelni, hosszabb időre viszont nem lehet, mert nincs aki munkájukat elvégezze.      

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink