hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Torzsa Péter célja a családorvosi hivatás presztízsének megerősítése

Aktívan praktizáló orvos, négygyerekes édesapa, a lakosság edukálására nagy figyelmet fordító, szívesen és gyakran nyilatkozó szakember, és 2021. szeptembere óta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

Pedagógus szülők gyermekeként első generációs orvos, amire nagyon büszke. Onnantól, hogy 1995-ben átlépte az akkor még Semmelweis Orvostudományi Egyetem küszöbét egészen 2021. szeptember 10-i, tanszékvezetői kinevezéséig mondható, hogy karrierútja töretlen. „Már hallgatóként is törekedtem arra, hogy a lehetőségeket megtaláljam és éljek is azokkal. Amint módomban állt, tudományos diákköri munkát végeztem. Igyekeztem látókörömet más országokban is bővíteni, így gyakorlatokat töltöttem Skóciában és Hollandiában is – idézte fel dr. Torzsa Péter. A családorvoslás szakterület kiválasztását is a külföldön töltött időszak alatt döntötte el.

„Alapvető igazságnak tartom, hogy a gyógyítás a legszebb hivatás. A családorvosi szakmában az ragadott meg, hogy a folyamatos, több évtizeden, jó esetben több generáción átívelő orvos-beteg kapcsolatban, olyan bizalmi viszony alakul ki, ami talán egyetlen más területen sem jellemző. Nagyon szeretem a családorvos szót, mert kifejezi, hogy adott szakember az egész család orvosa. Folyamatosan érezzük a betegek részéről a pozitív visszajelzést, ami nagyon széppé tudja tenni ezt a szakmát. Ez a folyamatosság csodálatos jelenség, hiszen nekünk a páciens állandó, az éppen aktuális problémája pedig csupán egy epizód a közös történetünkben. Pácienseink életkora egyfajta szép bizonyítványa is lehet annak, hogy hogyan végezzük gyógyító, prevenciós tevékenységünket. Hiszen a mi munkánkban nagyon nagy hangsúlyt kap a megelőzés” – magyarázta dr. Torzsa Péter.   

Vezetőként egyik legfőbb feladatának tartja a családorvosi pálya előnyeinek bemutatását, és azt, hogy a tanszéken megvalósuló oktató, kutató tevékenységgel megemeljék a szakma presztízsét, vonzóvá tegyék azt a fiatalok számára. Hiányszakmáról van szó és fontos lenne, hogy minél több végző hallgató válassza a családorvosi szakmát.

„Jelenleg 645 betöltetlen családorvosi praxis van az országban, ráadásul a kollégák 43%-a  60 év feletti. Már az első tanévtől elkezdjük érzékenyíteni a hallgatókat a családorvosi szakma iránt és nagyon büszkék vagyunk az egy hallgató-egy oktató képzésünkre is” – sorolta a tanszékvezető.

A közeli jövőben megvalósuló pontként említette, hogy több önkormányzattal, vidéki várossal is tárgyal a tanszék, amelyek egy ösztöndíjprogram keretében örömmel fogadnának felkészült rezidenseket a hozzájuk tartozó ellátási területeken. Szintén cél, hogy a Családorvosi Tanszéket tudományos, kutatói terület szempontjából is a lehetőségek színterének tekintsék a rezidensek.

A teljes cikk az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink