hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Történelmi csúcsot döntött a kórházak adóssága

A Magyar Államkincstár adatai szerint 21,5 milliárd forint tartozással zárták 2023. első hónapját az egészségügyi intézmények, írja a Napi.hu.

Már január végén rekordnak számító adósságot halmoztak fel a kórházak, a tartozásállomány elérte a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint 21,5 milliárd forintot. A januári – egyetemek nélkül számított – 14 milliárdos adósságnövekedés történelmi csúcs – mondta a Napi.hu-nak, Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A modellváltó orvosegyetemekkel együtt a tartozásállomány meghaladja a 15 milliárd forintot. Ugyanakkor azt kiemelte: az alapítványi fenntartású intézményeknek már egy ideje nem kell az államkincstár felé jelenteni a tartozásállományuk alakulását, az államkincstár adataiban a modellváltó egyetemek nem szerepelnek.

A tartozásállomány kiugró januári növekedéséért több tényező is okolható – mondta Rásky László.

  • Az év végi adósságrendezésre készülve, az intézmények egy része „bespájzol”, azaz a lehetősége határain belül minél nagyobbra növeszti az adósságát.
  • Az év végi beszerzésekre hatással van az a feltételezés és tapasztalat is, hogy a következő év elején drágulni fognak az eszközök és a szolgáltatások.
  • De azt is hozzátette: a mostani kiugró adat egyik meghatározó tényezője az energiaárak növekedése.

A kórházak megemelkedett energiaszámláit a rezsivédelmi alapból fogják finanszírozni – ez a Kórházszövetség konferenciáján hangzott el. Az energiakrízis Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint 100-150 milliárd forint plusz terhet jelent az intézményeknek.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink