hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Tízmilliárdokban mérhető a hazai influenzajárványok költsége

Magyarországon évente néhány ezer ember kerül influenzás megbetegedés miatt kórházba – mondta az InfoRádiónak Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense.

Szerinte óriási kockázat, ha az influenzát nem kezeljük, és abból maradandó károsodás keletkezik. Ha a beteg felülfertőződik, a legyengült szervezete bakteriális fertőzés kap, akkor arra már gyógyszeres terápia kell, aminek szintén nagy a költsége. Ha viszont ennél is rosszabb állapotba kerül, akkor valóban kórházi ellátás szükséges.

Magyarországon évente néhány ezer ember kerül influenzás megbetegedés miatt kórházba. Magyarországon az alapellátás igénybevételéről pontos számokat lehet látni a taj-szám alapján. A kórházi ellátás költsége 2-300 ezer forint, ami Dózsa Csaba szerint nem olyan jelentős a daganatterápiához vagy a szívműtétekhez képest. Inkább a társadalmi költsége, a munkából való kiesés okoz komoly veszteséget, és ennek az összköltsége tízmilliárdokban mérhető a magyar gazdaság szintjén.

Idén súlyos influenzajárványt jósolnak, ezért preventív módon fontos nagyobb figyelmet fordítani az oltás beadatására. Az egészségügyi dolgozók rendszeresen találkozhatnak betegekkel, ezért a célzott csoportoknál a nagyobb oltási intenzitás hatékonyabb lehet.

Az influenzán kívül az egészségbiztosítási rendszer a szív-érrendszeri betegekre, magas vérnyomás-betegségekre költ, ez a vezető halálozási ok, ami százezreket érint. Az ezzel járó összes kiadások százmilliárdokra rúgnak. Az onkológiai ellátás kiadása 400-500 milliárd között volt, de a bérköltség növekedésével ez az összeg emelkedhet, közli a lap.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink