hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tíz újból egy gyógyszer jut el a magyar betegekhez

Túlzottan fiskális szemléletű és  az európai átlagnál lényegesen lassabb az új gyógyszerek befogadási procedúrája Magyarországon – írta a Világgadaság.

A teljesen új gyógyszerek ritkán és nehezen kapnak zöld utat a magyar hatóságoktól, miként arra Dankó Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének munkatársa is rámutat: az Európai Gyógyszerügynökség által az utóbbi években törzskönyvezett új hatóanyagoknak kevesebb mint egytizede jutott el a magyar betegekhez – írja a lap.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének adatai szerint, míg 2008-ban még 16 újdonságnak számító orvosságot fogadott be a tb, 2010-ben és 2011-ben már csak 3-3 ilyen készítmény került a támogatásba.

Lemaradásunk különösen azokon a terápiás területeken kezd szignifikánssá válni, ahol sok az új hatóanyag. „A hazai támogatáspolitikában is megfigyelhető a közepes jövedelmű országok ódzkodása a költséges onkológiai és hematológiai terápiáktól, valamint a ritka betegségeket megcélzó biológiai gyógyszerektől” – idézi a vg.hu cikke.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink