hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Tíz éve: "Elhunyt az egészségügyi reform első áldozata"

Ezt mondta 2007-ben Lázár János, akkor ellenzékben, egy beteg halála után pár órával, a részleteket nem ismerve, idézi fel az Index.

A GOKI-ban elhunyt kislány esete kapcsán az ellenzéki Jobbik, a DK és az MSZP mégis azonnal a kormányt hibáztatta a történtekért, összemosva a szállítást a halálesettel. A Demokratikus Koalíció politikusa, Gréczy Zsolt "Meghalt a nyitott szívvel szállított gyermek – Balog miniszternek mennie kell" címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján a történteket felháborítónak nevezte, kiemelte a kormány felelősségét, és lemondásra szólította fel a szakminisztert.

H. Imre Mindszenten élt, elég rossz körülmények között és súlyos asztmája volt, 2007 április 6-án, 67 évesen halt meg. Ez öt nappal a második Gyurcsány-kormány által levezényelt kórházátalakítások megkezdése után történt, idézi fel az Index. Leépültek, megszűntek a gyógyító osztályok, és új ellátási körzeteket határoztak meg. H. Imrét aznap a hódmezővásárhelyi kórházba vitték be, ott azonban azt mondták neki: nem vehetik fel, a szentesi kórházba kell mennie. Elindult vele a mentő, de mielőtt Szentesre ért volna, meghalt. 

H. Imrének hiába írt fel korábban gyógyszert a háziorvos, ő nem szedte rendszeresen. Április hatodikán reggel már egyszer rosszul lett a kocsmában. A bátyja be is vitte akkor a szentesi kórházba. Ott alaposan megvizsgálták, de ő nem akart maradni. Aláírattak vele egy papírt, hogy saját felelősségére távozik. Aztán ahogy hazaért, megint rosszul lett.

Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet akkori vizsgálata nem állapított meg közvetlen összefüggést a haláleset és a szállítás között.

Később a Heti Válasznak adott interjúban Lázár János, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestereként elismerte, hogy nem volt elég körültekintő, amikor a kormányt hibáztatta. „Lehettem volna körültekintőbb, elismerem, de továbbra is fenntartom: ha a kormány április 1-jén nem vezeti be a betegellátási reformot, nem kellett volna sehová sem átszállítani a beteget, tehát nagyobb eséllyel maradt volna életben.”

 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink