hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tiltakozik az egészségügy is a pedagógusokkal

Az egészségügy minden szakszervezete együtt tiltakozik a pedagógusokkal szombaton a Kossuth téren, írja a Népszava.

Politikai sandaság a Munkástanácsokhoz tartozó szakszervezetek esetében azt feltételezni, hogy amikor a munkavállalók érdekében kérdéseket teszünk fel, vagy akciókat szervezünk, akkor az ellenzék szekerét toljuk – így reagált a magát keresztény értékű szakszervezetnek valló konföderáció vezetője a kétkedő vagy a fiatal orvosok új szervezetének munkáját megkérdőjelező hangokra. A konföderációhoz két, radikális és látványos akcióktól sem megriadó szervezet is csatlakozott: néhány hete a Dénes Tamás vezette Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) lépett be, de már kinyilvánította ezt a szándékát az 5.12 Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért néven ezen a héten alakuló egészségügyi szakdolgozói érdekvédelmi szervezet is, írja a Népszava.

Palkovics Imre elnök arról is beszélt a lapnak, hogy jogászaik dolgoznak a közalkalmazotti és a sztrájktörvény módosító javaslatain, mert hiába erősödik napról napra a sztrájkhangulat a legtöbb közalkalmazotti szakmában és hiába izmosodik a szakszervezetek sztrájk képessége, a mostani jogszabályok alapján az egészségügyben vagy az oktatásban nehéz jogszerű munkabeszüntetést szervezni.

A kérdésre, hogy valójában hány orvos és szakápoló dolgozik a kórházakban, van statisztikai válasz, de sokak szerint ez beszélő viszonyban sincs a valósággal. Most éppen a nemrég kinevezett országos tisztifőorvos próbál friss és pontos adatokhoz jutni az egészségügyi dolgozókról (február 22-ig várja a listákat), de máris megfogalmazódott az érintettekben az aggodalom, vajon mire akarják használni az adataikat. Elfogyott a bizalom.

Az egészségügyben dolgozók változatlanul elégedetlenek, lassúnak tartják a tárgyalásokat és egyre nagyobb számban csatlakoznak a radikálisabbnak látszó új szervezetekhez vagy internetes akciókhoz. A február 13-ra, szombatra meghirdetett Kossuth téri pedagógustüntetésre valamennyien elmennek, az összes szakszervezeti konföderáció jelezte részvételét és mozgósította tagságát. Januárban összefogott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szociális ágazatban működő Autonóm Területi Szakszervezettel és az egészségügy ikonjává vált Sándor Mária civil mozgalmával, szombaton együtt demonstrálnak, mert szerintük szétverték az ápolóképzést is, ezért nincs utánpótlás.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink