hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tavasztól tesztelik a tanulók testét

A következő tanévtől egy új állapotfelmérő technikával állapítják meg, hogy az egyes tanulók fizikailag elég fejlettek-e az (egészséges) élethez.

November végéig közel hétezer pedagógus vesz részt az új típusú iskolai fizikai állapotfelméréshez kapcsolódó képzésen és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) jóvoltából már csaknem az összes, több mint 3600 nappali rendszerű oktatási intézmény megkapta az ehhez szükséges ingyenes eszközcsomagot is. (Az RTL Klub információja szerint a szövetség 2,2 milliárd forintot nyert az új testnevelési stratégiára a kormányzattól.)

A Magyar Diáksport Szövetség MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT®) az egészség szempontjából meghatározó értékeket mér (erő, testösszetétel és tápláltság, állóképesség, vázizomzat fejlettség, hajlékonyság), és előre meghatározott fittségi értékekhez képest minősíti a tanulók  állapotát.  

Az 5. osztálytól elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fejlesztésre szorulnak-e vagy az "egészségzónába" tartoznak.

A mérési rendszernek köszönhetően a pedagógusok, a szülők és a diákok is évről-évre nyomon követhetik a tanulók fittségi szintjének változását, s  a felmérést végző testnevelők ehhez képest tesznek javaslatot azokra a mozgásformákra, amelyek a fejlődést segíthetik. Minden tanuló egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelést kap majd az állapotáról.

A NETFIT® nemcsak a tanulóknak, hanem a testnevelőknek is újdonság. Éppen ezért az MDSZ ingyenes, 30 órás akkreditált képzést szervezett a testnevelést oktató pedagógusok számára. Erre már közel hatezren jelentkeztek, s a tanév végéig négyezerkétszázan sikeresen sajátították el az új módszertani alkalmazásokat. November végéig mintegy 6800 tanár végez a képzésen - olvasható a közleményben.

A kormány szándéka szerint az új mérési rendszer egységes használata a következő tanévtől lesz kötelező minden iskolában. A nemrégiben megjelent, a 2014/2015. tanév rendjéről szóló rendelet szerint a következő tanévben a kötelező mérési időszak 2015. január 5. és 2015. május 27. közé esik - írták.

*

Az RTL Klub más elemeket hangsúlyoz a programból:

 

(forrás: MTI, RTL Klub)

cimkék

hirdetés

Könyveink