hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Tárgyalnak a fogorvosokkal

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a közfinanszírozott fogászatok támogatásáról az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozata között – értesült a Magyar Idők.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának elnöke azt mondja: az összeomlás szélén áll a közfinanszírozott fogászat rendszere.

– Korábbi számításaink szerint körülbelül a háziorvosi finanszírozással megegyező az az összeg, amiből már működtetni lehet egy fogászati praxist – mondja Hermann Péter. Szavai szerint nem a fogorvosok megélhetése a tét, hiszen a magánpraxis és a külföldi munka többségüknek valós alternatíva. A kérdés, lesz-e, aki azokat a betegeket is ellátja, akiknek nem telik magánorvosra.

A kormány ugyan ettől az évtől – a háziorvosokhoz hasonlóan – a fogorvosok számára is biztosítja a több millió forintos letelepedési támogatásokat, a fogászatoknak azonban mindössze havi 750-800 ezer forint a finanszírozásuk, szemben a háziorvosi praxisok átlagosan jutó 1,6 millió forinttal.

A MOK fogorvosi tagozata nem buzdítja a kollégákat arra, hogy részt vegyenek a szeptember 4–6-ra tervezett munkalassító demonstráción, amelynek ideje alatt az akcióban részt vevő körzetekben csak sürgősségi kezeléseket végeznének. A céllal ugyan egyetért, de aggódik, mivel a fogorvosok magánorvosok, nem tartoznak a sztrájktörvény hatálya alá, így elvileg élhetnek ezzel a jogi eszközzel.

A szakállamtitkárságon a lapnak szintén azt mondták: jogi szempontból nincs akadálya annak, hogy a közfinanszírozott fogorvosok demonstráljanak, ám így „felvetődik a szerződésszegés lehetősége”.

Az érintettek hivatalosan még nem jelezték a munkabeszüntetést az államtitkárságnál, amelyet viszont megkeresett a MOK fogorvosi tagozata, és velük hamarosan megkezdődnek a tárgyalások – közölték.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink