hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Tanulmány bizonyítja, hogy hiba volt az időseket kínaival oltani

A Sinopharm-vakcina hatásosságáról szóló tanulmány utólag igazolja: tévedés volt még akkor is ezt adni az idősebb korosztálynak, amikor már rendelkezésre álltak jobban védő oltások, írja a Népszava.

Ferenczi Tamás és szerzőtársainak most megjelent tanulmánya a Sinopharm-vakcina hatásosságáról azt igazolja, amit többé-kevésbé régóta tudunk, csak a kormány nem hajlandó beismerni. A BMC Infectious Diseases nevű folyóiratban közölt eredmények szerint a kínai vakcinával oltott 60 évesek 25 százalékánál egyáltalán nem termelődött koronavírust semlegesítő antitest, a 80 év felettieknél pedig ez az arány már az 50 százalékot is elérte. Ez az eredmény ismét felveti azt a kérdést: hogyan fordulhatott elő Magyarországon, hogy elsősorban 60 év felettieket kezdték el oltani ezzel a vakcinával?

Azt régóta tudjuk, hogy a döntésért a gyártó nem tehető felelőssé, hiszen a vakcina bevizsgálása alatt ebben a korosztályban lényegében nem is ellenőrizték az oltóanyag hatásosságát. Ennek azonban legalább figyelmeztető jelnek kellett volna lennie a magyar járványvédekezés irányítói számára. A történtek felidézése rámutat, hogy a vakcinahasználat nálunk sokkal inkább politikai, mint szakmai kérdéssé lett. E két szempont már a SzputnyikV vakcina engedélyezésekor összeütközött. Mint annak idején a lapunk is beszámolt róla, azt a szakértők aggályai ellenére hagyta jóvá a gyógyszerhatóság. A kormány a kínai vakcinával már ekkora kockázatot sem vállalt, annak engedélyezését eleve kivette az egészségügyi szakemberek kezéből, és rábízta a külügyminiszterre. Ám még ebből sem következett volna, hogy az idős embereken rendesen nem tesztelt vakcinát épp a hatvanon felülieknek kellett volna beadni – irja visszatekintő összefoglalójában a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink