hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Találkozna a miniszter a MOK elnökével

Az emberi erőforrások minisztere már jelezte, hogy találkozna Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével, aki a napokban nyílt levelet írt az orvosok béremelésével és garantált bérminimumával kapcsolatban, írja a VG.

Orbán Viktor válaszolt már önnek a múlt héten írt levelére?

– Nem, a miniszterelnöktől nem kaptam semmilyen visszajelzést, de az emberi erőforrások minisztere már jelezte, hogy talán áprilisban tudunk találkozni. Balog Zoltánnak egyébként már októberben írtam, hogy szeretnék vele beszélni.

A Magyar Orvosi Kamarával egyeztetnek a szuperkórházról?

– Az idei költségvetésben 40 milliárd forint van erre a célra elkülönítve, de még a kiviteli tervpályázatáról sem hallunk semmit, holott feltételezem már az alapkövet is le kellett volna tenni.

A szuperkórházprojekt az egészségügyi kormányzat szerint megoldható a hazai orvoshiány ellenére, nem kellenek további orvosok, csak át kell őketcsoportosítani. Ön mit gondol erről?

– Budapest még mindig vízfejű, az a gond, hogy nincs elég határozott szakmapolitikai elképzelés és döntés. A politika nem olyan bátor, hogy felvállalja és megmondja, konkrétan hol lesznek az új kórházak, és hol jelennek meg a dózerek. Sajnos ma Budapesten több olyan kórház van, amelynek semmilyen létjogosultsága nincsen. Botrányosnak tartom, hogy a 21. században egy európai fővárosban van még olyan aktív betegellátást folytató intézmény, amelyikben nem teljes a képalkotó diagnosztikai háttér, magyarul nincs benne CT meg MR. A beteggel furikáznak a fővárosi csúcsforgalomban, a mentőszolgálatot terhelve, azért, hogy valahol elvégezzék a CT-vizsgálatot egy agyvérzésen átesett betegen. Lehet, hogy egyesek számára ez istenkáromlás, de az ilyen intézményeknek nincs létjogosultságuk.

A teljes interjú

hirdetés

Könyveink