hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Tagdíjemelés – na de miért?

Ahhoz, hogy a MOK szervezete működőképes maradjon, szeretnénk a tagoktól némi további hozzájárulást kérni a  tagdíjemelés révén, olvasható a köztestület honlapján.

Az alábbi cikk eredeti változata még a tagdíjemelést megszavazó Országos Küldöttgyűlést megelőzően megjelent az Orvosok Lapjában, részben ennek nyomán a MOK közösségi felületein már élénk eszmecsere és vita is indult, melyek végeredménye az előterjesztést és így a tagdíjemelés formáját is befolyásolta.  

Ennek ellenére a MOK-nak küldött levelek alapján az – amúgy igen régóta esedékes  emelés több kollégát is váratlanul ért, ezért e cikket a tagdíjemelés mellett szóló érvekkel ismét elérhetővé tesszük, a végén kiegészítve a jelen helyzet leírásával, írja a köztestület honlapján dr. Svéd Tamás titkár. 

"Röviden: 

az elmúlt két évben elindult egy történelmi léptékű orvosi  béremelés, 

ezzel időben zajlott és zajlik egy pándémia, amely a korábban is  kiegyensúlyozatlan működésű, számos kihívással küzdő magyar egészségügyet egy történelmi mélypontra lökte. 

Így ahhoz, hogy a MOK szervezete működőképes maradjon, és főként  ahhoz, hogy segíthessük az egészségügy holtpontról való elmozdulását  és fejlődését, szeretnénk a tagoktól némi további hozzájárulást kérni a  tagdíjemelés révén. Köszönjük!" (...)

A cikk megjelenését követően a MOK demokratikusan megválasztott legfőbb döntéshozó testülete, az Országos Küldöttközgyűlés 2022. májusi ülésén 77% igen szavazattal – 16% nem és 7% tartózkodás mellett – egyértelmű döntést hozott a tagdíj felemeléséről. Az OKGY döntését a törvényességi felügyeletet gyakorló miniszter is jóváhagyta. Ezt követően egyetlen kamarai testületnek vagy szervnek (sem az Országos Elnökségnek, sem az Országos Hivatalnak) sincs joga, lehetősége felülvizsgálni, felülbírálni a küldöttközgyűlési döntést, ellenben feladatuk annak végrehajtása.

Az eredeti elképzelés szerint a tagdíj mértékét a  mostani emelést követően az inflációkövetés érdekében (mivel a MOK költségei, ide értve például a székházak, irodák fűtését, szintén drasztikusan emelkednek) a garantált bérminimumhoz kötöttük volna, az időben érkezett visszajelzések alapján azonban ezt a tagság méltánytalannak érezte. Így a tagdíj mértékét az OKGY az orvosi bértábla egy meghatározott oszlopának kötött százalékában határozta meg: a tagdíj 2022. július 1-től a kezdő szakorvosi bér (6-10 év gyakorlati idő) 0,33%-a, ami havonta 3700 Ft-ot, éves szinten 44 400 Ft-ot jelent. 

Mivel az orvosi bérek (a közszolgálati jogviszonyban dolgozók bértáblája) 2023. január 1-től nem utolsósorban a Kamara határozott és aktív “beleállásának” köszönhetően (mutatkozott kormányzati szándék ezen emelés különböző feltételekhez kötésére) ismét emelkednek, ez egyben a kamarai tagdíjak hasonló arányú emelkedését is jelenti: 4100 Ft/hó lesz, ami éves szinten 49 200 Ft-nak felel meg. 

Ezt követően csak újabb bértábla módosulás járhat újabb tagdíjemelkedéssel (jelen válságot követően célunk az egészségügyi bérek inflációkövetését ismét napirendre venni).

A nem egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó kollégák jövedelmének alakulását a Kamara semmilyen módon nem tudja követni, a tagdíjak egyénre szabott kiigazítása már csak ezért sem áll módunkban. 

A nagyobb, átláthatóan más jövedelmi viszonyokkal rendelkező  csoportok így például frissen végzettek, illetve nyugdíjasként nem dolgozó kamarai tagok számára a tagdíjkedvezmények kidolgozása részben megtörtént, részben napirenden van, utóbbiak elfogadása a következő TESZT feladata. Itt lesz lehetőség a 70 év alatti, csak nyugdíjból élő kollégák problémájának rendezésére is.

Rosszra fordult egyéni élethelyzet esetén a méltányossági kérelem beadásának, illetve az Orvosokért Alapítványhoz fordulásnak a lehetősége minden tag előtt nyitva áll.

A teljes információt ITT olvashatja

cimkék

hirdetés

Könyveink