hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségipar

Tabletta és por alakban is kapható lesz az új influenza elleni szer

Por alakban is elérhető lesz egy, az új típusú influenza ellen hatásos gyógyszer – közölte a Gyógyszerészeti Intézet. A kór ellen világszerte használt Tamiflu hatóanyagát tartalmazó készítmény oldat formájában akár kisgyermekeknek is adható – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Falus Ferenc, országos tisztifőorvos.

Por alakban is elérhető lesz egy, az új típusú influenza ellen használatos gyógyszer – közölte a Magyar Közlönyben a Gyógyszerészeti Intézet. A szer a Tamiflu hatóanyagát, az oseltamivirt tartalmazza, amelyet világszerte használnak az új típusú influenza kezelésére – adta hírül az MR1- Kossuth Rádió.

A por alakú forma jóval olcsóbb, a szavatossága is sokkal tovább tart, mint a tablettáé, ráadásul a belőle készült szuszpenzió kisgyerekeknek is adható – derült ki az országos tisztifőorvos szavaiból. Falus Ferenc hangsúlyozta: megelőzésre felesleges, sőt káros gyógyszert adni. Viszont a szövődményes esetekben szükség van az antivirális szerekre.

Falus Ferenc elmondta: a legszélesebb körben alkalmazható antivirális hatóanyag az oseltamivir, és ennek a hatóanyagát raktározták el Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben. Szükség esetén ebből a raktárkészletből készítenek majd oldat formájában gyógyszert.

A porból nagyüzemileg állítják majd elő a folyadékot, és azt juttatják el a kórházaknak, ha erre szükség lesz. Előfordulhat, hogy kijelölt gyógyszertárak is kapnak a készítményből, ez a járvány alakulásától függ – mondta Falus Ferenc.

Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink