hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Sztrájkhangulatot mérnek

Az egészségügyiek körében karácsonyra beígért bérkiegészítés elmaradása komoly elkeseredést váltott ki, írja a Szabad Föld.

Az elmaradt „pulykapénz” nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ágazatban ismét erősödik a sztrájkhangulat, tudta meg a Szabad Föld Kiss László ápolótól, az 5.12. Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnökétől.

Fokozza az elkeseredést, hogy a számos esetben egyik hónapról a másikra élő ápolók az ígéretnek bedőlve engedtek meg maguknak komolyabb karácsony előtti vásárlásokat – adósságba verve ezzel magukat. Mindez komoly mértékben hozzájárult a sztrájkhangulat kialakulásához.

Az ápolóké az egyik legrosszabbul fizetett szakma, ezért a bérminimum év elejei emelésével ismét előállt az a képtelen helyzet, hogy a pályakezdők bére sok esetben ugyanannyi, mint az egészségünket évtizedek óta szolgáló ápolóké. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes részlegeknél – például intenzív osztály, sürgősségi ellátás, baleseti osztály – az ápolóknak természetesen eszükbe sem jut, hogy munkabeszüntetéssel bárki életét is kockáztassák. Más részlegeknél azonban a jogszabály által sztrájk esetében is előírt minimális szolgáltatás vita tárgya lehet, ennek mértékét rendre a bíróság szokta eldönteni.

Ettől függetlenül ezekben a hetekben méri fel a szakszervezet a sztrájkhajlandóságot az ágazatban, tudták meg Kiss Lászlótól. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a nyomásgyakorlás más eszközeit is fontolgatják. Az egyik például a felmondások letétbe helyezése, időponthatáros aktivizálása.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés

Könyveink