hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szlávik szerint szükség lehet további járványügyi intézkedésekre

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV-ben elmondta, az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan.

Szlávik János az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában azt mondta, az ő osztályán sok beteg van, de még nem mondható telítettnek, ez azonban az intenzív osztályról már nem mondható el, ott szinte folyamatosan száz százalékon pörög a munka.

A fekvőbeteg osztályra azok is bekerülhetnek, akik beoltatták magukat, de mondjuk idős koruknál fogva vagy krónikus betegségeik miatt intézményi ellátásra szorulnak. A főorvos hangsúlyozta, hogy az kijelenthető, hogy mint a többi országban, úgy Magyarországon is az oltatlanok vannak nagy veszélyben.

Arra a kérdésre, hogy a járványügyi adatokat tekintve miért vagyunk a világ élvonalában, a szakember azt mondta: ez egész Európára jellemző most, Romániára, de akár Németországra, Belgiumra is. A dolgoknak ugyanis csak egy része az átoltottság, itt szerepet játszanak a lezárások, vagy akár a védettségi igazolvány használata, tehát ez komplex dolog.

Szlávik János szerint különböző intézkedéseket kell meghozni ahhoz, hogy ezt a járványt le lehessen törni, az is elképzelhető, hogy további intézkedésekről kell majd a közeljövőben dönteni, mert a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, ami azt jelenti, hogy a következő két hétben nem számíthatunk arra, hogy a helyzet javulni fog.

Az infektológus főorvos szerint a kötelező oltásokat olyan betegségek ellen kell bevezetni, amit el lehet törölni a Föld színéről, ilyen például a fekete himlő, a koronavírus viszont nem ilyen, ez egy folyamatosan jelenlévő, változó megbetegedés, ami ellen nehéz lenne kötelező oltásokkal harcolni.

A szakember figyelmeztetett, hogy a koronavírus nem olyan, mint az influenza, úgy tűnik, itt 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert. Nem csak azért, mert csökken a védettség, hanem mert újabb variánsok jönnek. Hozzátette: úgy tűnik, nemsokára szóba kerülhet a negyedik oltás, néhány országban már ez napirenden van, elképzelhető, hogy bizonyos időközönként újra kell majd oltatnia magát az emberiségnek.

A gyógyszeres kezelésre jelenleg a favipiravir áll rendelkezésre, a betegség első öt napján lehet ezzel próbálkozni, de ma már vannak olyan gyógyszerek, amik hamarosan eljutnak majd hozzánk is, az egyik 50, a másik 89 százalékban akadályozza meg, hogy az illető intenzív osztályra kerüljön vagy meghaljon.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink