hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szív Világnapja: a megelőzés fél egészség

A Nemzeti Népegészségügyi Programban a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének és kezelésének főbb szakmai irányai is szerepelnek.

A Szív Világszövetségének (WHF) kezdeményezésére 2000 óta szerte a világban szeptember utolsó vasárnapján ünneplik a Szív Világnapját, felhívva ezzel a figyelmet a kockázati tényezőkre és a megelőzés jelentőségére.

A szív- és érrendszeri megbetegedések a világon, éves szinten 17,7 millió életet követelnek, ami a teljes halálozás kb. 31 százalékát teszik ki, ugyanígy Magyarországon is ez tekinthető a leggyakoribb haláloknak. Fontos tudni azonban, hogy a betegségek jelentős hányada megelőzhető az egészséges életmóddal (helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, illetve a káros szenvedélyek elhagyásával) és rendszeres szűrővizsgálatokkal.

A kormány 2010 óta számos népegészségügyi döntést hozott, amelyeknek köszönhetően megfordíthatók a korábbi rossz tendenciák, a népbetegségek esetében is a megelőzésre fókuszálnak, ezáltal a magyar emberek is tovább élhetnek. Ezt a törekvést erősíti majd a Nemzeti Népegészségügyi Program, amelynek célja a keringési betegségek területén is, a lakossági elhalálozás mérséklése és a születéskor várható élettartam növelése, emellett az egészségkultúra javítása az egészségfejlesztés, illetve a betegségmegelőzés révén, másrészt a betegek hatékonyabb, magas színvonalú, biztonságos egészségügyi ellátásának biztosítása.

hirdetés

Könyveink