hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szerencsétlenül indulnak a szuperkórházak

Az Index minden lehetséges szempontból elemzi, mi is történt eddig a szuperkórházak ügyében, miért és hol van szükség rájuk – a többi közt.

Mint a cikk elején leszögezik:

  • A Szent János kórházban nincs MR-készülék, a közelben lévő Városmajori Klinikai Tömbben viszont van, de a János kórház orvosai ezt nem használhatják. Vagy, ha használhatják, a beteget csak kifejezetten nehézkesen tudják fizikailag átvinni a szomszédos kórházba.
  • Ha a Semmelweis Egyetem pesti gyermekklinikáján egy gyereknek MR-vizsgálatra van szüksége, altatásban kell mentővel átvinni egy másik telephelyre, hogy elvégezhessék a vizsgálatot.
  • Budapesten 22 kórház és 30 klinika van szétszórva, mégis alig van olyan köztük, ami az év 365 napján 24 órás ügyeletet tudna adni. Bizonyos szakmákban ezért a kórházak váltott ügyeletet adnak, a mentősöknek pedig ezt egy táblázatból kell kisilabizálniuk. Ha az éppen ügyeletes kórház CT-je elromlik vagy nem működik a PIC-egység, Budapesten egy terület ellátása kiesik, a mentősöknek kell improvizálniuk, hova is vigyék a beteget. Vidéken soha nem mondhatja azt egy egyetemi klinika vagy megyei kórház, hogy nem tud ügyeletet adni, mert onnan nem tudja kinek továbbküldeni a beteget.
  • A Honvédkórház ma a legalkalmasabb arra, hogy bonyolult és nehéz eseteket lásson el. Miután azonban a környéken csak ez a kórház tud 24 órás ügyeletet adni, legutóbb a téli szünetben oda áramlott minden rutinnak számító, fejsérüléses, kéztöréses beteg is. A kórház olyan terhelés alatt áll sokszor, hogy alig van energiája a komoly esetekre.

Ezeket a példákat nem mi találtuk ki, de elég látványosan jelzik, milyen összecsapott, toldott-foldott jelenleg a budapesti kórházi rendszerünk. Két kormányzati ciklus telt el úgy, hogy a torz budapesti egészségügyi rendszerrel nem kezdtek semmit. Ez pedig nemcsak a gyenge örökség és a szerencsétlen központi szervezés kérdése, hanem a finanszírozásé is.

A teljes cikk

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink