hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségpolitika

Szeptember 12: az elsősegélynyújtás világnapja

Tizenhat európai ország vöröskereszt szervezetének 2000-es kezdeményezésére szeptember második szombatján – idén 12-én, tegnap – rendezték meg az elsősegélynyújtás világnapját. Így szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a laikusok körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás sok esetben életmenthető lehet.
A váratlan rosszullét, az utcai, munkahelyi balesetek kényszerű szemtanúi a döbbenet perceiben nem mindig tudják, mi a teendő – holott a mentőkre várva néhány egyszerű beavatkozás ismerete életmentő lehet. Voltaképpen mindenkinek meg kellene tanulnia az elsősegélynyújtás alapelemeit, de legalább azt el kell érni, hogy egy-egy közösségben (munkahelyen, iskolában, szabadidősportban stb.) legyen valaki, aki elsősegélyt tud nyújtani az orvos megérkezéséig. Rendelet írja elő, hogy minden munkahelyen, minden műszakban elsősegélynyújtó felszerelést és elsősegély nyújtására kiképzett személyt kell biztosítani.

A legfontosabb a vérzés csillapítása és az újjáélesztés technikája (szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés), hiszen a klinikai halál állapotában minden perc számít. Magyarországon lakosság csekély hányada bír elsősegélynyújtási ismeretekkel. A többség attól fél: ha segíteni próbál, több kárt okoz, mint ha nem csinál semmit, így évente sokan halnak meg az elsősegély elmaradása miatt. Naponta hetven magyar ember szenved hirtelen szívhalált, amikor négy perc áll rendelkezésre, hogy a megállt keringést újra lehessen indítani. Az elsősegélynyújtás keretében alkalmazott újraélesztés – hirtelen szívhalál esetén – 10–12 ember életének megmentését jelentheti naponta. A mellkas nyomásával végzett újraélesztést bárki fél óra alatt megtanulhatja.

A Magyar Vöröskereszt az elsősegélynyújtás hatékonyabb és szakszerűbb működése érdekében tanfolyamokat szervez munkahelyeken, lakóterületeken, iskolákban és már óvodákban is. Az oktatási intézmények valamennyi típusában működnek ifjúsági Vöröskereszt-csoportok, illetve alapszervezetek. A vöröskereszt idén immár 38. alkalommal rendezte meg országos elsősegélynyújtó versenyét, amelyen általános és középiskolás, valamint felnőtt csapatok mérték össze tudásukat. A Magyar Vöröskereszt tavaly megkezdte az elsősegélynyújtó családok hálózatának kialakítását. Az aprófalvakban és szórványtelepüléseken elindított program célja olyan önkénteseket keresni és egészségügyi segítségnyújtásra megtanítani, akik a szakszerű orvosi segítség megérkezéséig a bajba jutottakat el tudják látni.
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink