hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szegényellátássá züllik az állami

Közel négyszer annyit kell várniuk szürkehályog-műtétre a magyar betegeknek az esztergomi kórházban, mint azoknak, akik egy szlovák betegbiztosító segítségével kaphatnak magyarországi ellátást, közli az ATV.

Egy-másfél hónapot kell várniuk szürkehályog-műtétre a szlovák Dovera biztosító betegeinek az Esztergomi kórházban. A magyar biztosítottak ezzel szemben 114 napot várnak ugyanitt, ugyanerre a műtétre.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint egyébként Magyarországon ma szürkehályog-műtétre átlagosan 92 napot kell várni, a nagyobb beavatkozásokra viszont sokkal többet: csípőprotézis esetében 275, gerincstabilizáló műtétnél 297, az orthopédiai nagyműtéteknél 332, térdprotézis-műtétnél pedig közel egy évet, 341 napot is szenvedhet a beteg, mire sorra kerül.

A magyarországi biztosítók is kínálnak egészségbiztosításokat, amelyek a MABISZ kommunikációs vezetője szerint egyre keresettebbek is. Az úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó biztosítások azonban csak a magánorvosi ellátásban használhatóak.

Az egykori egészségügyi államtitkár azt mondja: Magyarországon a közellátás jelentőségét már megelőzte a magánellátás, ugyanis több a szakorvosi magánrendelés, mint az állami. „Ez egy észrevétlen, csendes reform volt, amiben a magánellátás felé tolódott el az elválasztások tömege” – magyarázta Kincses Gyula, aki szerint ez azt jelenti, hogy az állami egészségügy szegényellátássá züllik, csak az megy oda, akinek nagyon muszáj. „A rendes ember, az egykulcsos adó nyertese az meg megy a magánellátásba” – tette hozzá ironikusan.

Kincses Gyula azt mondja: a várólistás betegek számát csökkentheti, ha többen mennek a magánellátásba, hiszen akkor a közellátásban rövidülnek majd a sorok, közli a portál.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink